Italija – Ligurija, Finale Ligure

Ligurija je jedna od najmanjih pokrajina u Italiji. Ligurijska obala naziva se često i Obala cveća i proteže od Đenove do Ventimilje. Finale Ligure nalazi se u oblasti grada Savone, u podnožju stene Kapracopa. Danas u gradu i bližoj okolini živi 9000 stanovnika.

Italija_Ligurija_Finale_ligure_evropski_gradovi_autobusom_first_minute

U blizini grada nalazi se veliki broj pećina od kojih su neke naseljene još u mlađem kamenom dobu. Sredinom III veka pre. n.e. rimljani zauzimaju ove prostore i osnivaju grad AD Fines. Prostori grada su se u VI veku našli na granici između Vizantije i Vizigotskog kraljevstva.

Italija_Ligurija_Finale_ligure_evropski_gradovi_autobusom_last_minute

Prvi pisani pomen grada pronađen je u dokumentu imeratora Otona I koji potiče iz 967 god. Sredinom XV veka grad gubi nezavisnost i postaje deo pomorske republike Đenove. Kasnije ovim prostorima vladaju Španci da bi početkom XIX veka pripali kraljevini Sardiniji.

Italija_Ligurija_Finale_ligure_evropski_gradovi_autobusom_popusti

Grad je poznat po utvrđenju Gavone koji dominira iznad naselja ali i po španskom kastelu San Đovani iz XVIII veka, kao i po brojnim crkvama (Bazilika Jovana krstitelja, crkva Svete Marije od Pia, crkve: San Biađo, San Euzebio, San Antonio, San Bartolomeo itd.).

Italija_Ligurija_Finale_ligure_evropske_metropole_minibusom_akcija

Pored bogatog kulturnog nasleđa Finale je poznat kao prestonica outdoor sportova sa prelepim peščanim plažama i simpatičnim šetalištem u centru grada. Finale Ligure je mirno primorskom mesto koje će vas oduševiti svojim šarmom i bogatim kulturnim nasleđem.

Italija_Ligurijska_obala_Finale_ligure_autobusom_izleti_povoljno

Fotografije: septembar 2016