Italija – Obala cveća, Pietra Ligure, Pogled na zaliv 

Pokrajna Ligurija jedna je od najmanjih u Italiji i nalazi se na krajnjem severozapadu zemlje. Glavni grad pokrajne je Đenova a predivne plaže deo su Obale cveća. Predivan zaliv u kome sa danas nalazi mesto Pietra Ligure u celini se može sagledati samo u koliko se popnete na brda iznda grada. Grad se nalazi na pola puta između Đenove i Sanrema i ima nešto više od 9000 stanovnika.

Italija_Ligurija_Obala_cveca_leto_2021_Autobusom_first_minute_akcija

Na ušću reke Maremola u more nalazi se centar starog grada. Ovi prostori bili su naseljeni tokm neolita. Primorski alpi koji se uzdižu iznad grada puni su krečnjačkih pećina od kojih su mnoge bile naseljene tokom praistorije. Prvi poznati stanovnici ovih prostora bili su pleme Liguri, po kojima je ova pokrajna dobila ime.

Rimska dominacija na ovim prostorima počinje nakon poraza Ligura 181 pre.n.e. (Liguri su bili Kartaginjanski saveznici), veći značaj u okviru rimske imperije ovi prostori dobijaju nakon izgrdnje puta Via Aurelia. Grad je dobio ime po ranosednjovekovnom utvrđenju (Castrum et Oppidum Petrae) koje je sagrađeno u VIII veku. U arhivama nailazimo na pisane podatke o gradu, 1100 godina kada su biskupi Albenge izabrali Pietru za svoju letnju rezidenciju.

Italija_Ligurija_Obala_cveca_leto_2021_minibusom_last_minute_popust

Nakon XIV veka grad gubi nezavisnost i pada pod vlast moćne pomorske republike Đenove. Početkom XIX veka grad zauzima Napoelon, da bi nakon propasti Francuske imperije bio pripojen Kraljevini Sardiniji. Grad Pietra Ligure je pobratimljen sa gradom Ofenburgom (Nemačka). Predivne plaže odlika su čitave pokrajne pa tako i zaliva gde se nalazi Pietra. Predivno cveće koje raste svuda naokolo ulapšava ambijent i na prvi pogled otkriva posetiocima koren imena Obala cveća.

Tokom leta smaštajni kapaciteti na Obali cveća su popunjeni turistima koji dolaze ovde da uživaju u kristalno čistom Tirenskom moru ali i prelepim peščanim plažama i bogatim kulturnim nasleđem koje ovaj region baštini.

Italija_Ligurija_Obala_cveca_leto_2021_evropski_gradovi_povoljno

Fotografije: April 2015