Italija – ostrvo Kapri, vila Jovis

Vila Jovis ili Tiberijeva vila kako je često nazivaju jedna je od najočuvanijih vila iz rimskog perioda. Vilu je sagradio imperator Tiberije koji je nasledio velikog Oktavijana Avgusta. Tiberije je imao više svojih rezidencija ali za vreme svoje vladavine (14-37 god.) pogotovo u kasnijem periodu vladavine, najčešće boravio u svojoj vili na Kapriju. Osnovni razlog za njegovo povlačenje iz Rima bio je strah od atentata.

Italija_ostrvo_Capri_vila_Jovis_Tiberije_autobusom_akcija_first_minute
U blizini vile danas rastu brojni borovi – vrsta Pinia

Vila se nalazi na severo-istočnom delu ostrva na drugom vrhu po visini na ostrvu – Monte Tiberio (334 m). Objekat se nalazio na okomitoj litici i bio je okružen moćnim bedemima. Vila je bila podeljena na sektore i to: severni deo imao je rezidencijalni karakter, na južnom delu nalazile su se dvorske adnministrativne službe, u istočnom delu su se nalazile prostorije za smeštaj gostiju dok je zapadno krilo bilo otvorenog tipa (ambulatio).

Italija_ostrvo_Kapri_vila_Jovis_Tiberije_minibusom_akcija_last_minute_povoljno
VIla je očuvana do drugog sprata što je retkost, kada su u pitanju rimske vile

Na vrhovima ostrva nedostatak vode je oduvek bio problem, tako da su se rimski inžinjeri pobrinuli za veliki sistem vodosnabdevanja kišnicom. Južno od glavne zgrade nalazila se signalna kula koja je služila za komunikaciju sa vojskom na kopnu.

Italija_ostrvo_Kapri_vila_Jovis_Tiberije_minibusom_akcija_last_minute_povoljno
Iako su drveni balkoni i podovo nestali njihove pozicije mogu se rekonstruisati prema rupama u zidu gde su bili pričvršćeni

Vila krije brojne tajne, a prema Svetoniju ovde je imperator često organizovao razvratna druženja. Bez obzira da li su ovi podaci tačni, Tiberije je imao odličan ukus i znao je da odabere fenomenalno mesto za svoju vilu.

Italija_ostrvo_Capri_vila_Jovis_Tiberije_minibusom_akcija_last_minute_trajekt
Predivan pogled na Sorento

Sa brojnih balkona pruža se ne zaboravan pogled na ostrvo Kapri i njegovu okolinu ali i na Sorentinsko poluostrvo i Napuljski zaliv.

Italija_ostrvo_Capri__Napulj_rimski_imperator_Tiberije_autobusom_first_minute
U pozadini Monte Solaro, 589 m

Fotografije: avgust 2018