Italija – crkva Sv. Petra u čarobnoj Venerino luci

Porto Venere je gradić koji se nalazi u italijanskoj pokrajni Liguriji nedaleko od grada La Specije. Porto Venere u prevodu znači Venerina luka. Crkva Sv. Petra podignuta je na temeljima rimskog hrama (I vek pre.n.e) koji je bio posvećen rimskoj boginji lepote Veneri (Portus Veneris).

Metropole_Putovanja_Cinque_Terre_Porto_Venere_2020_autobusom
Crkva Sv. Petra na najudaljenijoj tački poluostrva

Za vreme rimljana gradić je bio mirna ribarska luka. Nakon pada Zapadnog rimskog carstva ovim prostorima vladali su Vizantijci koji su ovde sagradili važnu pomorsku luku. Langobardi su porazili Vizantijsku vojsku i zauzeli ove prostore, da bi u narednim vekovima grad bio česta meta Saracenskih pirata. Sredinom XII veka ove prostore zauzima Đenovljanska republika.

Italija_Metropole_Putovanja_Cinque_Terre_Porto_Venere_akcija
Dvoriste crkve

Grad Đenova od XIII veka postaje najmoćnija pomorska sila na Mediteranu. Đenovaljani zauzimaju obalu današnje Ligurije kada u mnogim gradovima počinju sa izgradnjnom novih utvrđenja i crkava. Na mestu ranohrišćanske crkve iz V veka 1198 god. počela je izgradnja nove crkve Sv.Petra. Crkva je izgrađena od crnog i belog mermera tako što je postavljen jedan red belog a zatim jedan red crnog mermera što fasadi daje izuzetan izgled.

Italija_Metropole_Putovanja_2020_Cinque_Terre_Porto_Venere_St.Peter
Bifore na ckrvi Sv. Petra

Crkva je dograđivana sredinom XIII veka kada je sagrađen i novi zvonik. Poslednja velika restauracija obavljena je od 1931 do 1935 god. Kada isplovite brodom iz La Specije za svega 15 minuta stižete do stene na kojoj dominira crkva Sv. Petra u čijoj se blizini nalazi, luka i stari grad Porto Venere.

Italija_Metropole_2020_Putovanja_Cinque_Terre_Porto_Venere_razgledanje_Odmor
čuvar crkve Sv. Petra

Pogled sa srednjovekovnih prozora na litice nacionalnog parka Cinque terre predstavlja poseban doživljaj. Obilazak ovog izvanrednog gradića najčešće se organizuje kada se obilazi nacionalni park Cinque Terre u okviru obilaska Evropksih metropola.

Italija_Metropole_Putovanja_2020_autobusom_Porto_Venere_razgledanje_Vidikovac
Fascinantan pogled na Ligurijsku obalu

Fotografije: maj 2016