Amalfi-Autobusom-plaze-obilazak

Italija – Pozitano, crkva Sv. Marija Asunta 

Italija – Amalfi obala, Pozitano, crkva Sv. Marija Asunta

Amalfi obala se nalazi u italijanskoj pokrajni Kampanija i zauzima 40 km obale u Salernskom zalivu. Costiera Amalfitana kako je zapravo zvaničan naziv ove obale rasprostire se na brdovitom obalskom pojasu od grada Vietri Sul Mare do Pozitana. U starom delu grada Pozitana nalazi se crkva Sv. Marija Asunta koja je sagrađena u drugoj polovini XII veka.
Italija_Amalfi_Obala_Pozitano_Leto_2020_brodom_akcija_first_minute
Crkva Sv. Marija Asunta nalazi se u centru brdovitog Pozitana
Crkva je sagrađena na prostoru gde se nekada nalazila rimska vila iz I veka n.e. koja je istražena i čiji se ostaci mogu videti u malom muzeju koji se nalazi nedaleko od crkve. Sačuvana je lokalna legenda o vremenu kada je crkva izgrađena a priča pominje brod koji je dopolovio sa istoka (Vizantija, Konstantinopolj) na kome se nalazila ikona bogorodice.
Italija_Amalfi_Obala_Pozitano_Sv.Marija_Asunta_Leto_2020_brodom_akcija
Izgled današnje fasade crkva je dobila krajem XVIII veka

Prema legendi kada su mornari doplovili do obale začule su se reči Posa, posa! što u prevodu zanči spusti, tako da su mornari istovarili ikonu na obalu gde se danas nalazi grad Pozitano. Ova ikona Bogorodice koja se danas nalazi u crkvi predstavlja najveću svetinju lokalnog stanovištva. Današnji izgled crkva je dobila krajem XVIII veka kada je sagrađena trobrodna bazilika sa lukovima i brojnim kapelama.

Italija_Amalfi_Obala_Pozitano_Let_2020_brodom_akcija_last_minute
Kupola crkve svojom visinom nadvisuje mnoge ulice u gradu
U crkvi se nalaze i stare orgulje koje su i danas u upotrebi. Pored crkve nalazi se zvonik koji se sagrađen početkom XVIII veka na kojem se nalazi spomen ploča iz 1902 god. posvećena Flaviju Đoji čoveku za koga se smatra da je izumeo kompas.
Italija_Amalfi_Obala_Pozitano_Let_2020_brodom_minibusom_akcija_first_minute
Najveća svetinja u Pozitanu je upravo ova ikona Bogorodice

Crkva je okružena uzanim mediteranskim ulicama koje vrve od trusita a tek po neki uđe u crkvu da se pomoli Bogorodici. Obilazak ovog predivnog letovališta nije potpun doživljaj ako se ne upoznate sa njegovom prošlošću a nju najbolje možete osetiti obilaskom crkve Sv. Marije Asunte i susednih gradskih ulica.

Italija_Pozitano_Sv.Marija_Asunta_Leto_2020_brodom_povoljn_first_minute
U pozitanu je uvek živo i puno turista, lokalnih stanovnika koji se tiskaju uzanim ulicama grada

Fotografije: jul 2019