Italija – Rapalo, gradska tvrđava

Rapalo se nalazi u zalivu Tiguljo, između mesta Kiavari i Portofino (pokrajna Ligurija). Grad ima oko 35 000 stanovnika i nalazi se na nadmorskoj visini od 3 m. Zaštitnik grada je devica Marija. Prve naseobine na ovim prostorima datiraju iz VIII veka pre. n. e. (grčke ili etrurske kolonije). Pomen grada nalazimo u rimskim pisanim izvorima iz III veka pre.n.e tokom rata sa Kartaginom.

Italija_Rapalo_gradska_tvrdjava_evopski_gradovi_autobusom_akcija

Prvi srednjovekovni pomen imena grada nalazimo u dokumentima 964 god. Početkom 1203 god. pominje se upravitelj grada Rapala. Od XIII veka Rapalo pripada gradu Đenovi. Tokom poznate bitke kod Melorije 1284 god. pominju se brodovi grada Rapala koji pod Đenovljanskom zastavom odnose pobedu nad flotom grada Pize.

Italija_Ligurija_Rapalo_tvrdjava_evopske_metropole_autobusom_popust

Krajem XV veka Aragonska vojska zauzima grad ali uz pomoć Švajcarskih trupa osvajači su ubrzo proterani. Tokom XVI veka grad često napadaju piratski ali i brodovi Otomanskog carstva (tokom ovog perioda izgrađeno je manje utvrđene koje postoji i danas). Od 1608. grad dobija autonomni status.

Italija_Ligurija_Rapalo_gradska_tvrdjava_evopa_autobusom_first_minute

Krajem XVIII veka grad zauzimaju Francuzi da bi nakon Napoleonovog poraza grad pripao Savojskoj dinastiji. Tokom XVIII i XIX veka aristokratija sa severa Evrope gradi luksuzne vile u gradu. U Rapalu (Vila Spinola Pagana) je 1920 god. potpisan ugovor o prekidu neprijateljstava i između Italije i Kraljevine SHS.

Italija_Obala_cveca_Rapalo_gradska_tvrdjava_autobusom_last_minute

Današnji izgled tvrđava dobija je 1551 god. nakon velikog razaranja, prilikom napada Saracenske flote. U utvrđenju se kasnije nalazio zatvor kao i veći broj topova na vrhu velike kule. U XVI veku na provm spratu dograđena je kapela. Gradska promenada počinje kod utvrđenja a završava sa na ušću reke Boate u more i predstavlja odlično mesto za šetnju i uživanje.

Italija_Djenova_Rapalo_gradska_tvrdjava_evopski_gradovi_minibus_povoljno

Fotografije: april 2016