Italija – Rim, bazilika Sv. Pavla izvan zidina

Večni grad Rim nakon Konstantinovog edikta o toleranciji (prekid progona hrišćana) 313 god. postaje važan hrišćanski centar. Nakon velike šizme 1054 god. dolazi do zvaničnog razlaza između Rima i Carigrada, a Rim postaje centar zapadnog hrišćanstva. Papska država postojala od sredine VIII veka do kraja XIX, da bi Vatikan zvanično postao najmanja država sveta 1929 god. nakon dugogodišnjeg spora.
Italija_Rim_crkva_sv.Pavla_u_zidinama_Evropski_gradovi_akcija
Crkva Sv. Pavla izvan zidina, atrijum
U Rimu (uključujući Vatikan) postoji veliki broj verskih objekata ali četiri bazilike zauzimaju posebno mesto, a to su: Sv. Petra, Sv. Marije uzvišene, Sv. Jovana Lateranskog i Sv. Pavla van zidina. Prve tri navedena bazilike nalaze se u centru grada ili nedaleko od njega dok se bazilika Sv. Pavla nalazi 5 km od centra Rima. Prvu baziliku sagradio je imperator Konstantin (324 god.) na mestu gde je mučeničkom smrću stradao Sv. Pavle i bio sahranjen.
Italija_Rim_crkva_sv.Pavla_Evropski_gradovi_2020_akcija_autobusom
Crkva Sv. Pavla izvan zidina, prelepi vrt u atrijumu
Krajem IV veka imperator Teodosije gradi novu mnogo veću baziliku na ovom mestu. Bazilika je više puta dograđivana a nakon velikog požara početkom XIX veka dobila je današnji izgled. Bazilika je druga po veličini u gradu, 131 m dugačka, 65 m široka i gotovo 30 m visoka. Glavni prostor je petobrodan i dele ga 80 stubova.
Italija_Lacio_crkva_sv.Pavla_u_zidinama_Evropski_gradovi_akcija
Detalj monolitnog stuba sa kolonadom u pozadini
Crkva je monumentalna i bogato ukrašena kako spolja tako i iznutra. Velika raskošna kasetna tavanica zadiviće vas na prvi pogled. U apsidi i na bočnim zidovima nalaze se monumentalni zlatni mozaici. Bazilika predstavlja mesto gde se može osetiti sva moć Papa koji su kroz grandiozne stubove i brojne dekoracije želeli da ostave jak utisak sve one koji bi je posetili.
Italija_Rim_crkva_sv.Pavla_putovanja_autobusom_first_minute
Centralni brod sa raskosnom kasetnom tavanicom
Iako se ostale tri crkve nalaze u centru grada i mogu se obići peške, ne trebate propustiti priliku da obiđete i baziliku Sv. Pavla do koje se može lako stići plavom metro linijom.
Italija_Rim_crkva_sv.Pavla_Evropske_metropole_2020_povoljno
U hladovini mermera

Fotografije: avgust 2018