Italija – Toskana, Firenca, galerija Ufici

Firenca je prestoni grad italijanske pokrajne Toskane i danas broji oko 400 000 stanovnika. Grad se nalazi u dolini reke Arno koja protiče kroz centar grada. Na teritoriji grada Firence pronađeni su ostaci Etrurskog i Rimskog utvrđenja međutim period srednjeg veka predstavlja zlatno doba Firence. Tokom srednjeg veka u gradu žive bogate trgovačke porodice koje su se obogatile trgovinom sa Vizantijom i muslimanskom svetom ali i i prevozom krstaša u Svetu zemlju.

Italija_Firenca_Galerija_uffici_evropske_metropole_autobusom_first_minute

Aristokratija grada bila je podeljena u dve političke frakcije Gvelfi (Papstvo) i Gibelini (Sveto Rimsko carstvo) koje su duboko delile srednjovekovnu Italiju. Uprkos čestim sukobima Firenca širi svoj uticaj na prostore Areca, Pistoje i Siene. Krajem XIV veka dogodila se velika pobuna protiv magnata, nakon ove pobune porodica Mediči dolazi na vlast. Članovi porodice Mediči duže od 300 god. upravljaju gradom i ostavljaju neizbrisive kulturne tragove kroz velika umetnička dela koja su nastala u ovom periodu.

Italija_Firenca_Galerija_uffici_evropski_gradovi_autobusom_odmor_akcija

Najveći uspon Mediči dostižu u XV veku za vreme Lorenca veličanstvenog koji je u grad doveo: Brunelešija, Botičelija, Donatela i mnoge durge umetnike koji su postavili temelje renesanse. Mediči ali i ostale bogate porodice zaslužne su za okupljanje najvećih umetnika svoga vremena čija dela danas krase galerije Firence (Ufici, Akademija, palata Piti i mnoge druge). Galerija Ufici nalazi se u kompleksu zgrada koje su sagrađene sredinom XVI veka čija je prvobitna namena bila da budu arhivi i administracija republike Firence.

Italija_Toskana_Firenca_Galerija_uffici_minibusom_last_minute

Galerija Ufici danas predstavlja najveću renesansnu galerija na svetu u kojoj se uglavnom nalaze slike umetnika iz ovog perioda. Na poslednjem spratu galerije 1581 god. osnovan je najstariji muzej u Evropi. Današnja galerija predstavlja najznačajniju kolekciju italijanskog renesansnog slikarstva ali i remek dela nemačkih, holandskih i francuskih umetnika XII – XVIII veka.

Italija_Firenca_Galerija_akademij_evropske_Toskanski_gradovi_povoljno

Dok šetate galerijom dela Karavađa, Đota, Rafaela, Botičelija, Leonarda, Mikelanđela, Rembranta, Ban Dajka, El Greka i mnogih drugih predstviće vam se u originalu i na vas ostaviti jak utisak koji možete doživeti tek kada u miru sagledate figure i čitavu kompoziciju na slici. Za obilazak galerije Ufici i Firence uopšte dobro je da se malo pripremite ali ako ne stignete zbog posla i svakodnevnih obaveza naši vodiči će se pobrinuti da dela svetske kulture i ovaj magični grad doživite na pravi način.

Italija_Firenca_Galerija_uffici_evropske_popust_obilzak_sa_vodicem_popust

Fotografije: Italija Firenca oktobar 2016