Italija – Udine, Trg Đakomo Mateoti

Grad se nalaze na severu Italije i danas broji oko 100 000 stanovnika. Poreklo imena grada Udine možemo tražiti u reči Udder što znači vime. Slovenski naziv za grad je Videm i pretpostavlja se da dolazi od muškog slovenskog imena Vidan.

Italija_Udine_Furlanija_julijska_krajna_Trg_mateoti_autobusom_akcija

Grad je središte okruga Udine i drugi je po značaju grad u okviru italijanske pokrajine Friuli-Venecija Đulija posle glavnog grada provincije – Trsta. Trg Đakomo Mateoti predstavlja centralni gradski trg na kome se nalazi crkva Sv. Jakova apostola.

Italija_Udine_Trg_mateoti_first_minute_autobusom_akcija_popust

Crkva je sagrađena 1378 god. a dograđena je već 1399 god. Na trgu se nalazi Marijin stub koji je podignut krajem XV veka a na centralnom delu trga nalazi se stari bunar.

Italija_Udine_Furlanija_julijska_krajna_Trg_mateoti_Last_minute_povoljno

Sredinom XIII veka kada je grad dobio sva tržišna prava glavna pijaca presenjena je na ovaj trg. Trg nosi ime po Italijanskom političaru Đakomu Mateotiju koga su ubili Italijanski fašisti 1924 god.

Italija_Udine_Furlanija_julijska_krajna_Trg_mateoti_minibusom_popust

U sumrak kada počinju da se pale ulične svetiljke i trg ispuni ljudima, bez obzira da li oni sede u barovima ili čekaju nekoga, trg ispuni pozitivna i vesela atmosfera koju će te sigurno dugo pamtiti.

Italija_Udine_Evrospski_gradovi_evropske_metropole_trg_matetoti_putovanje

Fotografije: oktobar 2019