Italija – Udine, Trg slobode. Udine se nalaze na severu Italije i u užem delu grada danas živi 100 000 stanovnika. Prema nekim istraživačima poreklo imena grada Udine možemo tražiti u reči Udder što znači vime.

Italija_Grad_Udine_trg_slobode_evropski_gradovi_first_minute_akcija

Slovenski naziv za grad je Videm i predpostavlja se da dolazi od muškog slovenkog imena Vidan. Grad je središte istoimenog okruga Udine i drugi je po značaju grad u okviru italijanske pokrajine Friuli-Venecija Đulija posle Trsta. Trg slobode je najstariji trg u gradu i nalazi se ispod brda na kome se nalazi zamak Udine.

Italija_Grad_Udine_trg_slobode_evropske_metropole_first_minute_akcija

Na trgu se nalazi nekedašnja gradska kuća (Loggia dela Lionelo) koja je sagrađena sredinom XV veka (1448-1457) u Venecijanskom Gotičkom stilu. Preko puta nje nalazi se Sat kula (Torre dell Orologio) koja podseća na sat kulu u Veneciji.

Italija_Udineze_trg_slobode_evropski_gradovi_flast_minute_pospust

Izgradnju kule započeo je arhitekta Nikolo Lionelo (poznati gradski zlatar) 1448 god. Kula je obnovljena 1876 god. Pored kule a prekoputa Lođe Lionelo nalazi se lođa San Đovani građena u renesansnom stilu. Na centralnom delu trga nalazi se fontana sagrađena u XVI veku. Statua koja nosi Venecijanskog lava kao i statua Pravde sa početka XVII veka.

Italija_Udine_trg_slobode_evropski_gradovi_first_minute_povoljno_odmor

Pored stepenica nalaze se dve statue koje predstavljaju Herakla i Kazusa kao i statua mira sagrađena početkom XIX veka. Ovaj prelepi trg sa svojim autentičnim zdanjima predstavlja dobro očuvanu srednjovekovnu arhitektonsku celinu. Tokom večernjih časova atmosfera se dodatno pojačava žagorom i pesmom mladih ljudi koji se ovde okupljaju.

Italija_Grad_Udine_trg_slobode_evropski_gradovi_ppovoljno_dostupno_akcija

Fotografije (oktobar 2019)