Italija – Umbrija, Peruđa, Etrurski bunar

Italija – Umbrija, Peruđa, Etrurski bunar

Umbrija je jednina pokrajna koja se nalazi u centralnoj Italiji a koja nema izlaz na more. Najvažnija reka pokrajne je Tibar koji kroz nju protiče u svom gornjem toku. Glavni grad Umbrije je Peruđa i danas broji oko 170 000 ljudi. Peruđa je poznata kao jedan od gradova koji su najviše doprineli razvoju renesanse. Grad Peruđa se razvio u brdsko-planinskom delu središnjih Apenina, na visini od oko 500 m.

Italija_Umbrija_Perudja_etrurski_bunar_evropski_gradovi_autobusom_akcija

Grad je tokom praistorije bio naseljen plemenom Umbri, koji su po jednom istorijskom predanju bili osnivači grada. Umbri su imali dosta sličnosti sa Etrurcima pod čiji kulturni uticaj su pali zahvaljujući vezama koje su imali sa njima.

Italija_Umbrija_Perudja_etrurski_bunar_evropske_metropole_autobusom_first minute

Originalni etrurske zidine, vidljive su i dan danas, a podignute su između IV i III veka p. n. e. i duge su čak 3 kilometara. Pored Etrurski zidova i velike Etrurske kapije koja se naziva i Etrurski luk u gradu je sačuvan i Etrurski bunar. Bunar se nalazi na prostoru koje je nekada predstavljao centar Etrurskog grada. Prema arhitekturi bunar je izgrađen tokom druge polovine III veka pre. n. e.

Italija_Perudja_etrurski_bunar_evropski_gradovi_minibusom_last_minute

Bunar je bio glavni izvor snabdevanja grada pijaćom vodom. Tokom vekova nekoliko puta je obnavljan a najveća obnova od nastanka obavljena je u XV veku. Bunar ima cilindričnu osnovu, a njegova dubina iznosi 37 m. Nakon dubine od 4 m u bunaru postoji proširenje prečnika 5.6 m. Maksimalni kapacitet bunara iznosi 424 000 litara.

Italija_Umbrija_Perudja_etrurski_bunar_evropski_gradovi_autobusom_povoljno

Omanja nadzemna konstrukcija privlači pažnju tek ponekom turisti koji tek kada odluči da se sputi u bunar ima priliku da u punom svetlu doživi bunar star 2200 godina koji i danas predstavlja zavidno arhitektonsko delo antičkih neimara.

Italija_Perudja_etrurski_bunar_evropski_gradovi_autobusom_popust

Fotografije: maj 2019