Italija – Venecija, crkva Sv. Marka

Na središnjem delu prostrane lagune na samom severu Jadranskog mora nalazi se grad Venecija. Grad nazivaju još i kraljicom ili biserom Jadrana. Venecija danas ima oko 260 000 stanovnika i glavni je grad italijanske pokrajne Veneto. Tokom istorije grad je svojevremeno bio i najveći trgovački centar poznatog sveta i imao je veliki uticaj na razvoj evropske kulture koja je preko Venecije prihvatala različite istočne uticaje.

Italija_Venecija_Crkva_Sv.Marka_Evropski_Gradovi_autobusom_akcija_povoljno
Katedralna crkva grada Venecije – crkva Sv. Marka

U gardu postoji veliki broj građevina od kojih su mnoge svetski poznate ali se po mnogo čemu izdvaja se crkva zaštitnika grada, Sv. Marka. Prva crkva sagrađena je tokom IX veka kad su mošti Sv. Marka donete u grad. Ova crkva je stradala je u pobuni tokom druge polovine X veka, nakon čega je sagrađena druga crkva. Ova crkva je po duždu Domeniku bila isuviše skromna tako da je 1063 započeta izgradnja današnjeg velelepnog hrama. Crkva je građena po uzoru na baziliku Sv. Petra u Konstantinopolju kao oltar za mošti sveca.

Italija_Veneto_Venecija_Crkva_Sv.Marka_Evropski_Gradovi_autobusom_first_minute
Na vrhu crkve nalazi se statua zaštitnika grada koji i danas bdi nad svojim gradom

Crkva Sv. Marka je građena u eklektičkom stilu tj. predstavlja mešavinu motiva raznih religija kao i stilova a bila je i simbol moći Mletačke republike. Stubovi kao i veliki deo dekorativnih delova crkve donet je iz Carigarada koji su Venecijanci opljačkali početkom XIII veka. Konji na crkvi su donešeni sa hipodroma u Carigradu i predstavljaju kopiju dok se original nalazi u gradskom muzeju.

Italija_Venecija_Crkva_Sv.Marka_Mletacka_Republika_autobusom_akcija_povoljno
Unutrašnjost crkve je dekorisana raskošnim mozaicima

Interesantna je priča da su konji donešeni iz Carigrada dugo stajali zanemareni, jer nije bilo ideja gde ih postaviti, sve dok senat nije doneo neobičnu odluku da ih postavi na crkvu Sv. Marka. U lukovima se nalaze pozlaćeni vizantijski mozaici (najznačajni je onaj sa predstavom prenosa moštiju Sv. Marka u korpi prekrivenog svinjskim mesom).

Italija_Venecija_Crkva_Sv.Marka_Leto_2020_autobusom_akcija_povoljno
Uzor za dekoraciju unutrašnjosti hrama nesumljivo dolazi iz carskog grada Konstantinopolja
Italija_Venecija_Crkva_Sv.Marka_Evropski_Last_minute_izlet_akcija_povoljno
Trg Sv. Marka je najlepši otvoreni salnon kako je rekao imperator Bonaparta

Na vrhu crkve nalazi se statua Sv. Marka kao i zlatni Krilati lav što prestavlja jedano od retkih mesta gde se svetac nalazi pored njegovog simbola. Venecija je poznata svetska turistička destinacija koja iznova i iznova oduševljava nove goste svojim znamenitostima ali neretko i one koje je posete i više puta.

Fotografije: april 2017