Italija – Verona, rimski amfiteatar

Grad Verona se nalazi na severu Italije u pokrajni Veneto. Najveći grad u pokrajni je Verona po broju stanovnika a neznatno je veći od prestonice Venecije. Iako je Verona svima poznata kao grad ljubavi uglavnom vezana za Romea i Juliju, stari centar izuzetno je bogat kulturnim nasleđem.

Italija_Verona_Rimski_amfiteatar_evropske_metropole_autobusom_akcija

Kroz grad prolazi reka Adiđe na čijim obalama su formirane prve naseobine. Verona je postala rimska kolonija 89 god. pre.n.e. dok je status municipijuma grad dobio sredinom I veka pre.n.e. Rimska Verona je napredovala kao bogati trgovački grad na važnim putnim pravcima koji su povezivali sever Italije sa Rimom.

Italija_Verona_Rimski_amfiteatar_evropski_gradovi_autobusom_first_minute

U grada je živeo poznati pesnik Katul koji je svoj letnjikovac ima na obalama obližnjeg jezera Garda. Jedan deo bogatog kulturnog nasleđa iz rimskog perioda opstao je i do danas. Najlepše i najočuvanije zadnje koje i danas svedoči o bogatstvu i slavi Rima je Amfiteatar. Arena di Verona kako je italijani zovu nalazi se u srcu grada na tru Bra, nedaleko od obala reke.

Italija_Verona_amfiteatar_Romeo_I_Julija_autobusom_povoljno

Amfiteatar je podignut za vreme Avgustovog naslednika imperatora Tiberija oko tridesete godine nove ere. Veličanstveno zdanje moglo je da primi 30 000 gledalaca. Fasada arene izgrađena je od belog krečnjaka, ali je nakon jakog zemljotresa u 12. veku najveći deo fasade stradao. Arena je pre razornog zemljotresa imala tri sprata (tri nivoa lukova) danas ih ima dva i ukupan kapacitet je prepolovljen.

Italija_Verona_Rimski_amfiteatar_evropske_metropole_minibusom_last_minute

Tokom srednjeg veka arena je služila kao letnja pozornica i mesto na kojima su gradske vlasti saopštavale građanima važne vesti. Pored Amfiteatra prolaze uzane ulice Verone u kojima se nalaze simpatični barovi gde možete uživati u odličnoj atmosferi i još boljoj italijanskoj kafi.

Italija_Veneto_Verona_rimska_arena_autobusom_popust_puotvanje

Fotografije: oktobar 2016