Italija – Portofino, čarobni skriveni zaliv delfina

Mesto Portofino danas broji 500 stanovnika i nalazi se u zalivu delfina u italijanskoj pokrajni Ligurija. Na ovim prostorima rimljani su sagradili više manjih utvrđenja tokom prvog veka n.e. Prvi pisani izvori o Portofinu spominju se u srednjovekovim dokumentima koji potiču iz X veka. Sredinom XII veka ovim prostorima zagospodarila je republika Đenova koji postaje najmoćnija pomorska sila na Tirenskom moru.

Italija_Portofino_luka_Akcija_Izlet_Povoljno_First_minute_autobusom
Portofino, čarobni zaliv delfina

Tokom srednjeg veka ovaj skriveni zaliv bio je sigurna luka brojnim trgovačkim brodovima u nemirna vremena. Bogate Firentinske porodice kupile su Portofino u XV veku. Početkom XIX veka francuski imperator Napoleon Bonaparta zauzima ove prostore a grad je preimenovan i dobija novi naziv, Napoleonova luka. Nakon italijanskog ujedinjenja 1861 god. grad ulazi u sastav novo osnovane Kraljevine Italije.

Italija_Rapalo_Portofino_luka_Akcija_Izlet_Povoljno_Last_minute_autobusom
Pogleda na zaliv sa obilznjeg zamka Bran

Krajem XIX i početkom XX veka Portofino postaje mesto okupljanja evropskih aristokrata. Oblast Obale Cveća ali naročito njene najlepše plaže posećuju aristokratske porodice sa severa Evrope. Veliki broj raskošnih vila sagarđen na ovim prostorima a početkom XX veka nastaju i brojni hoteli u Porotfinu i okolini. Tokom Prvog svetskog rata hoteli i ostali smeštajni kapaciteti su pretvoreni u bolnice gde su se oporavljale saveznikče trupe. Između ratova Tirenska obala postaje privlačna turistička destinacija kada se uređuju brojne plaže, parkovi ali i obanvljaju stara gradska jezgra.

Turska_Kusadasi_Letovanje_2020_Autobusom_povoljno_Akcija_First_minute_more_hoteli
Brod koji vozi na relacji St. Margareta – Portofino je najbolja opcija da doživite Portofino

Nakon završetka Drugog svetskog rata Portofino postaje nacionalni park sa brojnim zaštićenim zonama ali i poznato letovalište sa predivnim plažama do kojih je moguće stići samo brodom. Popularnost mesta naglo je porasla nakon što je ovde snimljena pesma Ljubav u Portofinu 1958 god. Zaliv je poznat kao mesto okupljanja umetnika (muzičara, slikara, vajara…) koji ovde sa zadvoljstvom stvaraju inspirisani lepotom zaliva i nestvarnim okruženjem. U ovom zalivu okupljaju se bogataši koji često dolaze svojim jahtama u zaliv kako bi uživali u njegovoj lepoti.

Turska_Kusadasis_spostveni_prevoz_Leto_2020_povoljno_Akcija_First_minute_more_Hoteli
Tokom letnjih meseci zaliv je gotovo popunjen luksuznim jahtama koje u ovaj skriveni zaliv dolaze sa svih strana sveta

Iako je zbog viskoih cena teško organizovati letovanje u zalivu delfina naši turisti mogu letovati u nekim susednim turističkim mestima a poseta Portofinu se može organizovati kao celodnevni izlet. Brodovi za Portofino u leto 2020. idu na svakih sat vremena. Izuzetan prizor možete doživeti kada uplovite brodom koji za 10 minuta stiže iz susedne luke Sv. Margareta u ovo bajkovito mesto.

Italija_Portofino_luka_Metropole_gradovi_Akcija_Izlet_Povoljno_First_minute_autobusom
Sačekaćemo da se okupi cela grupa i polako napuštamo zaliv delfina 😉

 

Fotografije: maj 2014