Monako – Monako Ville, Okeonografski muzej

Monako – Okeonografski muzej. Prema površini Monako je druga najmanja država na svetu. Međutim kada je u pitanju bogatstvo zauzima svetsko mesto broj 1. Zgradu Okeonografskog muzeja nakon 11 godina izgradnje svečano je otvorio 1910 god. Albert I od Monaka. On je bio ljubitelj mora i morskih životinja zbog čega je u podrumu muzeja sagradio tada najveći akvarijum, gde su donte brojne biljne i životinjske vrste.

Monako_Putovanja_2020_Metropole_Okeonografski_institut_First_Minut
Aquarium

Zgrada muzeja nalazi se na steni 85 m iznad mora i ukrašena je raskošnim neoklasičnim stilom sa morskim motivima. Za izgradnju su korišćene velike količine finog mermera (100 000 tona) iz Francuske i Italije. Na gornjim delovima fasade upisana su imena dvadeset poznatih okeonografskih istraživačkih brodova koje je lično odabrao princ Albert.

Monako_Putovanje_Autobusom_Evropski_gradov_Okeonografski_institut_First_Minut
Morksi konjic

Na poslednjem spratu muzeja danas se nalazi stalna postavka iz vremena kada je muzej otvoren. Akvarijum u Monaku više nije najveći ali je najmoderniji i najopremljeniji na svetu. U akrvarijum se danas nalazi veliki broj vrsta morskih biljaka i životinja, sa više od 200 porodica beskičmenjaka.

Monako_Putovanje_Autobusom_Metropole_Okeonografski_institut_Last_Minut
Najstariji stanovnik akvarijuma

Najstarija riba stigla je u akvarijum 1967 god. i danas je nakon 53 god. možete videti. Ovaj interaktivni akvarijum pravo je čudo, i pruža brojne mogućnosti. Jedna od atrakcija je mogućnost da dodirnete neke vrste riba od kojih su najinteresantnije ajkule. Na krovu muzeja nalazi se restoran Terasa sa igralištem za decu i predivnim pogledom na najbogatiju državu sveta.

Monako_Putovanja_Evropske_Metropole_Okeonografski_institut_autobusom
Glavni ulaz u muzej

Prilikom putovanja za Francusku i Španiju naši turisti su često u mogućnosti da obiđu centar Monaka i Okeonografksi muzej, koji predstavalja izuzetnu atrakciju u srcu ove malene države.

 

Monako_Putovanje_Autobusom_Metropole_Monte_Karlo_First_Minut
Par reci pred obilazak akvarijuma…

Fotografije: mart 2016