Monako – Monako Vil, četiri godišnja doba – Herkulova luka

Monako je po površini druga najmanja država na svetu i zauzima 2 km2. Ova minijaturna država je parlamantarna monarhija koja danas ima oko 35 000 stanovnika. U Monaku živi najveći broj milinonera na planeti.

Monako_Monte_Karlo_Herkulova_luka_evropski_gradovi_autobusom_akcija

Država je podeljena na 10 opština među kojima Monte Karlo zauzima posebno mesto. U gradu postoje dve luke velika (Herkulova) i mala (Lakondamin) luka. Prvu luku na ovom mestu podigli su Grci u VI pre. n. e. pored kolonije Monoikos po kojoj je i današnja država dobila ime.

Monako_Monte_Karlo_Herkulova_luka_evropske_metropole_avionom_popust

Kada su rimljani zauzeli ove prostore preuzeli su i grčka imena a za vreme cara Juliana Herkulova luka je proširena. Tokom srednjeg veka prvo veće utvrđenje iznad luke na steni podigli su Đenovljani koji su zauzimali veći deo Tirenskog mora.

Monako _Monte_Carlo_ Herkulova_luka _evropski_gradovi_first_minute

U luci je 1995 god. sniman deo filma Džejms Bond – Zlatno oko kao i mnogi drugi. Danas Herkulova luka zauzima 40 ha sa prostorom za 700 plovila. Na ovom mestu more je najdublje tako da pored velikih jahti i prekookeanski kruzeri mogu da se usidre u luci.

Monako_Monte_Karlo_Herkulova_luka_evropski_gradovi_sa_vodicem_popust

Inače u luci tokom čitave godine a pogotovo tokom zime budu usidrene najskuplje jahte na svetu. Tokom dana a naročito noću kada se upale svetala čitava luka odiše glamurom i luksuzom koji oslikava moć ove minijaturne države.

5_Monako_Monte_Karlo_Herkulova_luka_Azurna_obala_autobusom_akcija

Fotografije: Monako, Herkulova luka 2016