Monako – Monako Vil, Okeonografski muzej

Monako je druga najmanja država na svetu po površini. U Monaku danas živi oko 35 000 stanovnika, Monežani su manjina u sopstvenoj državi gde većinu čine Francuzi. U najbogatijoj državi na svetu postoji veliki broj impresivnih građevina među kojima posebno mesto zauzima Okeonografski institut, ili Okeonografski muzej kako ga često nazivaju.

Monako_Okeonografski_institut_evropski_gradovi_autobusom_akcija

Ovo veličanstveno zdanje završeno je nakon 11 godina izgradnje a svečano ga je otvorio 1910 god. Albert I od Monaka. Princ Albert bio je veliki ljubitelj mora i morskih životinja zbog čega je u podrumu muzeja sagradio tada najveći akvarijum, u kome su sakupljene brojne biljne i životinjske vrste.

Monako_Monaco_ville_Okeonografski_institut_evropske_metropole_autobusom_povoljno

Zgrada muzeja nalazi se na steni 85 m iznad mora i ukrašena je raskošnim neoklasičnim stilom sa detaljno predstavljenim morskim motivima. Za izgradnju su korišćene velike količine finog belog mermera (100 000 tona) poreklom iz Francuske i Italije. Na visokim delovima fasade upisana su imena dvadeset poznatih okeonografskih istraživačkih brodova koje je lično odabrao princ Albert.

Monaco_Okeonografski_muzej_evropski_gradovi_minibusom_first_minute

Na poslednjem spratu muzeja danas se nalazi stalna postavka iz vremena kada je muzej otvoren. Stalna postavka sadrži kosti kitova i drugih morskih životinja kao i stare instrumente koji su korišćeni za ronjenje i istraživanje mora. Povremene tematske izložbe često su predstavljene na izuzetan način tako da veliki broj posetilaca dolazi upravo zbog ovih izložbi.

Monaco_Okeonografski_muzej_Monte_Carlo_autobus_last_minute

Na prizemlju se nalazi i velika konferencijska sala (najveća u Monako Vilu) koja se koristi i za važne državne skupove. Na krovu muzeja nalazi se dečje igralište kao i kafe bar sa čije se terase vidi gotovi čitav Monako. Predivan ugođaj na vrhu zgrade ponekad upotpuni i izuzetno vedro vreme kada se sa vrha muzeja vide vrhovi planina na ostrvu Korzika.

Monaco_Okeonografski_muzej_princ_Albert_II_avionom_popusti_za_decu

Fotografije: mart 2016