Monako – Monako vil, smena straže ispred palate

Monako – Monako vil, smena straže ispred palate Alberta II

Monako je druga najmanja država na svetu sa površinom od 2 km2. Ova malena država je po uređenju je parlamentarna monarhija na čijem čelu je princ Albert II. Palata vladara Monaka nalazi se na steni, današnja opština Monako vil. Na ovom mestu se nalazio hram Herkula Monoikosa, da bi za vreme rimske vladavine ovde bilo sagrađeno manje utvrđenje.

Monako_Vile_Evropski_gradovi_palata_autobusom_Akcija_frist_minute_povoljno
Glavni ulaz u palatu princa od Monaka

Sredinom XIII veka Đenovljani grade novo utvrđenje koje je zauzeo Fransoa Grimaldi 1297 god. i od tog vremena do danas ovde se nalazi palata vladarske dinastije. Iako Monako nema vojsku red u državi obezbeđuje policija i prinčeva garda. Zgrada garde princa od Monaka nalazi se preko puta palate i raskošno je dekorisana.

Monako_Vile_Evropske_metropole_palata_garda_autobusom_Akcija_frist_minute
Deo svečane povorke u pokretu

Pored brojnih turističkih atrakcija koje se mogu videti u Monaku smena prinčeve garde zauzima posebno mesto. Gardisti se smenjuju na svakih pola sata ali zapravo jedino smena u podne predstavlja svečanu smenu gardista. Turisti iz čitavog sveta koji obilaze Monako oko pola sata pre smene se polako okupljaju ispred palate sa spremnim fotoaparatima kako bi ovekovečili ovaj svečani događaj.

Monako_Monte_karlo_Evropski_gradovi_palata_autobusom_Akcija_frist_minute_povoljno
Ešalon gardista ispred palate

Sa gardistima se možete slikati tako da su vam oni u pozadini ali im ne smete prići više od dva metra jer će vas upozoriti da se ne približavate. Razlog zašto je to tako je verovatno taj što gardisti zapravo nisu zabavljači za turiste već pravi telohranitelji Alberta II.

Monako_Vile_Evropski_gradovi_palata_autobusom_Akcija_last_minute_povoljno
Nova smena upravo pristiže
Monako_Vile_Evropski_gradovi_palata_putovanja_autobusom_Akcija_frist_minute
Tu ispred osnivača dinastije Grimaldi svaka priča ima poseban odjek

Ovaj svečani događaj izgleda veoma lepo u raskošnom okruženju ispred palate. Pored predivnog pogleda sa zidina garda na Herkulovu luku ili deo grada koji se zove La Kondamin smena straže će vam svakako ostati u lepom sećanju na ovu malenu ali veoma raskošnu državu.

Fotografije: mart 2016