Nemačka – Bavarska, nemački Versaj, dvorski kompleks Herenkimze

Na jugoistoku Nemačke u pokrajni Bavarska nalazi se Kimsko jezero. Po veličini je treće u Nemačkoj i spada u grupu predalpskih jezera koja su nastala na kraju ledenog doba, pre oko 10 000 god. Površina jezera danas iznosi 200 ha a na jezeru postoje tri ostrva (muško, žensko i biljno ostravo). Najveće ostrvo je muško i na njemu se nalazi veliki dvorski kompleks koji se često naziva Nemački Versaj.

Nemacka_Bavarska_Dvorci_bavarske_Heren_Kimze_autobus_first_minute_akcije
Plato ispred dvorca nagoveštava grandiozno dvorsko zdanje

Na mestu današnjeg dvorca u VIII veku nalazio se Benediktinski samostan koji je imperator Oton I predao Salzburškoj biskupiji. Samostan je dograđivan i proširen tokom XIII i XV veka. Današnji barokni samostan građen je od sredine XVII do XVIII veka. Sredinom XIX veka tačnije 1867 god. (kada su se turci konačno povukli iz svih srpskih gradova) Ludvig II započeo je izgradnju nove palate.

Nemacka_Bavarska_Evropski_gradovi_Heren_Kimze_autobus_first_minute_akcije
Fasada dvorca ukrašena je brojnim statuama ali najveći deo površine zauzimaju prozori

Nakon brojnih putovanja po Francuskoj Ludvig je bio oduševljen francuskim Versajem i poželeo je da izgradi takvu raskošnu građevinu u Nemačkoj. Za vreme izgradnje Ludvig je boravio u staroj palati nadgledajući radove svakoga dana. Omiljeni deo palate bila je dvorana sa ogledalima koja je takođe izrađena po uzoru na Versajsku. Palata ima oblik latiničnog slova dupo v sa bočnim odajama koje započinju od centralnog dela dvorca.

Nemacka_Bavarska_Evropske_metropole_Heren_Kimze_autobus_first_minute_akcije
delovi unutrašnjosti palate su završeni a neki detalji kao ovaj paun koji je modelovan do detalja

Rezidencija nikada nije završena u potpunosti jer je njen naručilac Ludvig II umro 1886 god. Na prizemlju je završeno ukupno 16 od planiranih 70 soba. Palata je imala toalete, svežu vodu, centralno grejanje po uzoru na Versaj. Izgradnja raskošnog dvorca prema brojnim parametrima, prevedena u današnje vrednosti koštala je 170 miliona evra. Oko palete se nalaze prelepi vrtovi koji su dekorisani ponovo po uzoru na Versajske.

Nemacka_Bavarska_Dvorci_bavarske_Heren_Kimze_minibus_last_minute_akcije
Zadnji deo palate pruža osećaj dubine pogledom kroz prosečenu šumu do obale jezera
Nemacka_Bavarska_Dvorci_bavarske_Heren_Kimze_autobus_last_minute_povoljno
Ludvig drugi imao je istančan ukus kada su bili u pitanju i najmanji arhitektonski detalji

Pre nego što stignete do rezidencije očekuje vas kratka prijatna vožnja brodom, zatim šetnja šumom i dvorskim vrtom da bi se ispred vas ukazao predivan dvorac Ludviga II. Nemački Versaj svedoči o snazi i moći Nemačke države koja po ničemu nije želela da zaostaje za ostalim Evropskim državama. 

Fotografije: april 2018