Nemačka – Bavarska, Minhen, Gradska kuća na Marijen placu

Savezna Republika Nemačka se sastoji od 16 država od kojih je površinom najveća Bavarska. Zvanični naziv ove republike je Slobodna Država Bavarska a njen glavni grad je Minhen koji danas ima nešto više od 1.5 miliona ljudi u gradskom području. U starom gradskom jezgru nalazi se nekoliko prelepih trgova među kojima se ističe Marijen plac.

Nemacka_Bavarska_Minhen_evrpski_gradovi_autobusom_akcija_first_minute
Stara i nova gradska kuca na trgu Marijen plac

Trg je dobio ime sredinom XVII veka u znak sećanja na kraj Švedske okupacije kada je ovde podignut stub posvećen Devici Mariji. Najveća i najlepša zgrada na trgu je Nova gradska kuća koja je sagrađena u periodu od 1887 do 1897 god. u neogotskom stilu. Zgrada ima monumentalne razmere a čitav kompleksa sagrađen je na poršini od 7 115 m2.

Nemacka_Bavarska_Minhen_evrpske_metropole_autobusom_akcija_last_minute
Kula visine 85 m sa najpoznatijim javnim satom u Nemackoj

Glavna fasada na Marijen placu raskošno je dekorisana a njena dužina iznosi 100 m. Gradska kuća ima veliki broj prozora na kojima su prikazani lokalni, oblasni i nacionalni simboli. Najviša tačka gradske kuće je vrh tornja sa visinom od 85 m, i mesto gde se nalazi peto po veličini najveće crkveno zvono u Zapadnoj Evropi.

Nemacka_Bajern_Minhen_Gradska_kuca_minibusom_povoljno_first_minuteva
Stare gradske ulice pune su turista i lokalnog stanovnistva

Gradska kukća ima ukupno 43 zvona i 32 figure koje predstavljaju vitezove Bavarskog vojvode Vilijama V. Sat se oglašava tri puta dnevno i to u 11:00, 12:00 i 17:00. Ovaj sat je pored gradskog astronomskog sata u Pragu, jedan od najpoznatijih javnih satova na svetu.

Nemacka_Bavarska_Minhen_Town_hall_autobusom_popust_first_minute
Statua divljeg vepra koja donosi srecu svakome koj joj dodirne kljove

Veliki trg sa raskošnim zdanjima vratiće vas u vreme kada je Nemačka bila jedna od najmoćnijih zapadno evropskih imperija. Marien plac danas odiše slobodom, kulturom i brojnim atrakcijama.

Nemacka_Bavarska_Minhen_evrpski_gradovi_autobusom_akcija_povoljno_dvorci_bavarske
Fasade su sredjene a sam centar grada je besprekorno cist

Fotograije: april 2018