Nemačka – Berlin, ICE nemački brzi vozovi

Nemačka je savezna republika čiji je glavni grad Berlin a sastoji se od 16 saveznih država. Još davne 1983 god. Zapadna Nemačka započinje projekat obnove brzih pruga ali proizvodnje brzih vozova. Prvi brzi voz bio je eksperimentalan zvao se Intercityexperimental (ICEN) i proizveden je svega jedan komad ovog tipa koji je mogao da dostigne brzinu od 350 km na sat.

Nemacka_Berlin_brzi_vozovi_ICE_evropske_metropole_akcija

Novija generacija vozova dobila je oznaku ICE 1 (Inter city expres) a proizvodnja je trajala od 1989 do 1993 god. i proizvedeno je ukupno 60 vozova. Naprednija generacija brzih vozova dobija redne oznake ICE 2, ICE 3 i ICE 4 od 2014 god.

Nemacka_Berlin_brzi_vozovi_ICE_evropski_gradovi_popust

Maksimalna brzina vozova do 2014 bila je 330 km na sat. Noviji modeli imaju znatno manju brzinu i kreću se 265 km na sat pre svega zbog bezbednosti putnika. Brza vozovi nemačke ubrzo postaju ponos čitave države.

Nemacka_Berlin_brzi_vozovi_ICexpres_evropske_metropole_avionom_first_minute

Biznis klasa brzog voza često se koristi radije neko avionski transport pre svega zbog komplikovanih procedura na aerodromu. Dok sedite u udobnom sedištu dobijate sve potrebne informacije ali i interesantne podatke putem zvučnika koji se nalaze u svakom delu voza.

Nemacka_Berlin_brzi_vozovi_ICE_evropske_metropole_last_minute

Prilikom vožnje nemate osećaj kojom se brzinom krećete sve dok ne naiđete na autoput i na njemu vidite vozila koja se kreću oko 130 km na sat a vam se čini da se prosto „vuku po putu“. Vožnja ICE vozom predstavlja izuzetno iskustvo a razdaljine od nekoliko stotina kilometra možete da savladate za neverovatno kratko vreme.

Nemacka_Drutch_bahn_Berlin_brzi_vozovi_ICE_evropske_metropole_popust

Fotografije: jun 2011