Berlin autobusom izlet povoljno

Nemačka Berlin, muzejsko ostrvo Pergamski muzej

Nemačka – Berlin, muzejsko ostrvo, Pergamski muzej

Pergam je antički grad koji se nalazi u severozapadnom delu Male Azije 30 km istočno od egejske obale. Jedna od najlepših građevina koje su nastale u ovom gradu je Pergamski žrtvenik. Ono što je veoma interesantno, ako želite da vidite ovo arhitektonsko čudo potrebno je da odputujete u Berlin. Zašto u Berlin? Bogati Brandenburški kraljevi prikupljali su vredne artefakte koji su dopremani sa raznih krajeva sveta.

Nemacka_Berlin_Putovanja_2020_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_povoljno
Deo Pergamskog zrtvenika koji se nalazi u Berlinu

Nemački inženjer Karl Human 1871 god. otkrio je fragmente veličanstvenog žrtvenika koji su bili uzidani u vizantijski bedem. Nakon sedem godina gotovo čitav friz i najlepši delovi žrtvenika prenešeni su u Berlin, kada je i osnovan Pergamski muzej. Muzejska zgrada garđena je čitavih 20 god., od 1910 do 1930 god. kada je muzej zvanično otvoren a čuveni žrtvenik postao bliži zapadnoj javnosti koja se jako interesovala za vrhunska dele antičke umetnosti. Ovaj veličanstveni žrtvenik potiče iz Helenističke epohe kada je Pergam bio sedište Pergamske države.

Nemacka_Berlin_Putovanja_2020_Evropske_metropole_autobusom_akcija_povoljno
Plan grada Pegama sa orginalnom lokacijom zrtvenika

Pored žrvtenika u gradu su se nalazile brojne važne građevnine među kojima se ističe Pergamska biblioteka koja tokom II veka pre.n.e. brojala oko 200 000 svitaka. Pergam je poznat i po materijalu za pisanje koji je i dobio ime po ovom gradu. Stanovnici Pergama došli su na ideju da se može pisati i na koži životinja, nakon što su faraoni zabranili izvoz papirusa iz Egipta.

Nemacka_Berlin_Muzej_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_obilazak_povoljno
Maketa zrtvenika posvecenom bogu Zevsu

Grandiozni žrtvenik ima oblik ćiriličnog slova P, a sastojao se od podijuma, stepenika i trema sa jonskim stubovima. Veličina žrtvenika je 36 x 34 m, čija je reljefna ograda bila 120 m dugačka i 2.3 m visoka. Na frizu se nalazi prikaz gigantomahije, dok se na unutrašnjoj strani nalazio manji friz na kome je prikazan mit o Telefu. Žrtvenik je posvećen Zevsu u čast pobede Eumena II nad Galaćanima.

Nemacka_Berlin_Putovanja_2020_Evropski_gradovi_autobusom_first_minute
Fragmenti gigantomahije na glavnom frizu
Nemacka_Berlin_Putovanja_2020__autobusom_akcija_povoljno
Muzej je cesto prepun posetilaca

Obilaskom muzejskog ostrva u Berlinu možete videti veliki deo Pergamskog žrtvenika a zapravo najbolja varijanta je da posetite i sam lokalitet kako bi ovo remek delo antike doživeli u potpunosti. 

Fotografije: jun 2011