Nemačka – Berlin, Novi muzej, Egipatska zbirka

Nemačka – Berlin, Novi muzej, Egipatska zbirka

U centru Berlina nalazi se muzejsko ostrvo koje se od 1999 god. nalazi na uneskovoj listi svetske baštine. Pruski kraljevi započeli su izgradnju velelpnih zdanja 1830 god. tako da je gradnja današnjih muzeja trajala do 1930 god. Na ostrvu se nalazi Stari muzej, Novi muzej, Stara nacionalna galerija, muzej Kajzera Fridriha i Pergamonski muzej.
Berlin_Muzejsko_ostrvo_Stari_muzej_autobusom_akcija
Zgrada Novog muzeja sagrađena je od 1843 do 1855 god. kao drugi muzej tj. proširenje Starog muzeja. U muzeju se danas nalaze praistorijska i eipatska postavka. Većina nalaza koji čine Egipatsku zbirku predstavljali su deo privatne kolekcije Pruskih kraljeva.
Berlin_Stari_muzej_evropske_metropole_autobusom_povoljno
Prema predlogu Aleksandra Humbolta osnovana je egipatska sekcija 1828 god. Egipatska izložba je jedna od najreprezentativnijih u svetu jer pored dragocenih nalaza ima i bistu kraljice Nefertiti koja je bila žena faraona Ehnatona (Amenhotepa IV).
Berlin_Muzejsko_ostrvo_Drzavni_muzej_minibusom_povoljno
Ovaj valadarski par bio je poznat po uvođenju monoteizma i kratkotrajnom gašenju tradicionalne egipatske religije što je bila ne zamisliva promena u carstvu Faraona. Stalna Egipatska postavka sadrži predmete starosti od 4000 god. pre. n.e do perioda dolaska rimljana u dolinu Nila.
Berlin_Stari_muzej_autobusom_akcija_last_minute_popust
Nalazi koje možete videti u ovom muzeju predstavljaju najviša dostignuća Egipatske civilizacija koja je imala veliki uticaj na ranu Grčku umetnost a samim tim predstavlja i važan element Evropske civilizacije.
  Berlin_Altes_museum_autobusom_akcija_first_minute

Fotografije: novembar 2018