Nemačka – Berlin, Pergamski muzej, Ištar kapija

Nemačka – Berlin, muzejsko ostrvo, Pergamski muzej, Ištar kapija (jun 2011) Nakon što se nemačka ponovo ujedinila 1989 god. muzejsko ostrvo sa starom pešačkom zonom ponovo postaje najposećeniji deo grada. Na ostrvu koje je danas pod zaštitom UNESK-a nalazi se više svetski poznatih muzeja.

Nemacka_Belin_Pergamski_muzej_Istar_kapija_evropske_metropole_autobusom

Pergamski muzej sagrađen je početkom XX veka a poznat je po svojoj velikoj zbirci koju čine delovi Zevsovog oltara ali i velika Vavilonska Ištar kapija. Boginja Ištar bila je jedna od najpoštovanijih sumerskih boginja.

Nemacka_Belin_Pergamski_muzej_Istar_kapija_evropski_gradovi_akcija

Kapija posvećena ovoj boginji bila je osma kapija Vavilona a bila je sagrađena tokom prve četvrtine VI veka pre n. e. po naređenju kralja Nabukodonosora. Kapija je sagrađena od plavih opeka čija je površina glazirana i umetnitih reljefa fantastičnih životinja.

Nemacka_Belin_muzej_Istar_kapija_evropske_metropole_minibus_first_minute

Njene grandiozne dimenzije, visina 14 m, a širina 30 m i danas ostavljaju jak utisak na posmatrača. Kroz kapiju su prolazile glavne religijske procesije a za novu godinu prinošene su statue brojnih božanstava.

Nemacka_Belin_muzej_Istar_kapija_evropske_metropole_minibus_last_minute

Izgled kapije, njena upečatljiva plava boja i izvanredno uklopljene životinje u pozadinu i danas izazivaju divljenje kod brojnih turista koji posete ovaj muzej.

Nemacka_Belin_muzej_Istar_kapija_evropske_metropole_popust_povoljno_vodic

Video: jun 2011