Nemačka – Bohum Bergbau muzej 

Grad Bohum se nalazi u pokrajni Severna Rajna-Vestfalija u oblasti Rur. Bohum je danas modredni univerzitetski centar sa 380 000 stanovnika. Grad se nalazi na zatalasanom reljefu između reka Rur i Emšer.

Nemacka_Bochum_Bergbau_museum_Ruhr_autobusom_first_minute_

Prvi pomen grada potiče iz sredine XI veka i sve do sredine XIX veka Bohum je bio manje trgovačko mesto. Početkom industrijalizacije počinje masovno otvaranje rudnika uglja u Rurskoj oblasti. Najveći broj rudnika radio je nešto više od jednog veka da bi gotovo svi bili zatvoreni u periodu 1960 do 1980 god.

Nemacka_Oblast_Rur_Bochum_Bergbau_museum_autobusom_last_minute

U gradu se nalazi jedan od najboljih i najvećih muzeja rudarstva u Evropi i Svetu. Bergbau muzej osnovan je 1930 god. Muzejska postavka predstavlja različite procese prilikom obrade rude od kasne praistorije pa sve do danas.

Nemacka_Bochum_Bergbau_museum_Ruhr_evropski_gradovi_autobusom_akcija

U muzeju možete videti veliku zbirku minerala i ruda koji su sakupljani širom sveta. Jedna od mogućnosti je da se liftom spustite u rudarske tunele koje kopaju najmodernije mašine za obradu rude.

Nemacka_Bochum_Bergbau_museum_Ruhr_minbus_evropske_metropole_last_minute

Muzej u Bohumu godišnje poseti više od 350 000 turista. Muzej se nalazi u autentičnoj zgradi nekadašnjeg rudnika uglja i predstavlja zaista pravu atrakciju koja će vam na jedan interesantan način predstaviti rudarstvo od praistorije do danas.

Nemacka_Bohum_Bergbau_museum_Ruhr_avionom_evropski_gradovi_povoljno

Fotografije: jun 2011