Nemacka Drezden Evropski gradovi izlet

Nemačka – Donja Saksonija, Drezdenska katedrala

Nemačka – Donja Saksonija, Drezdenska katedrala

Grad Drezden se nalazi u Nemačkoj saveznoj državi Saksonija. Smešten je u dolini reke Elbe, 20 km od granice sa Češkom. Drezden je drugi grad po veličini posle Lajpciga u pokrajni Saksoniji i 12 po veličini u nemačkoj. Bogorodična crkva u Drezdenu ili Frauenkirhe je protestantska barokna crkva, koju je arhitekta Georg Ber započeo 1726, dok je izgradnja završena posle njegove smrti, 1743. Smatra se jednom od najlepših evangelističkih crkava u Nemačkoj. Berov projekat je oltar, predikaonicu i krstionicu stavljao u centar vidnog polja vernika u crkvi, u skladu sa protestantskim načelima.

Nemacka_Drezden_Evropski_gradovi_izlet_autobusom_akcija_first_minute_povoljno
Bogorodicina crkva ili Frauenkirche u Drezdenu

Najznačajnija karakteristika crkve je njena neobična kupola, visine 96 metara i težine 12.000 tona, koja ima popularni naziv „Kameno zvono“. Načinjena je od krečnjaka i oslanja se na osam vitkih nosača. Vremenom se pokazala izuzetno stabilnom. Svedočanstva iz 1760 god. govore o tome kao je u vreme sedmogodišnjeg rata izdržala udar više od 100 topovskih đuladi. Poznati majstor za izradu orgulja Gotfrid Zilberman je 1736 god. izradio orgulje za ovu crkvu. Prvog decembra iste godine na njima je recital održao Johan Sebastijan Bah.

Nemacka_Drezden_Evropske_metropole_izlet_autobusom_akcija_first_minute_povoljno
Ispred crkva se nalazi statua poznatog reformatora Martina Lutera

Tokom bombardovanja 13. do 15. februara 1945. grad Drezden su gotovo sasvim uništili britanski i američki bombarderi. Dana 15. februara, od efekata toplote izazvane zapaljivim bombama, crkva se srušila. Od nje nije ostalo mnogo više od gomile ruševina. One su ostavljene kao spomenik u znak sećanja na strahote rata. Nakon ujedinjenja 1990. situacija se promenila. Neki građani Drezdena su 1989. pozvali na rekonstrukciju crkve. Taj apel je ponovljen 1990. na 45 godišnjicu bombardovanja grada.

Nemacka_Drezden_Evropski_gradovi_izlet_autobusom_akcija_last_minute_povoljno
prostrani trg ispred crkve

Projekat rekonstrukcije se finansirao dobrotvornim koncertima, izložbama, donacijama i subvencijama fondaciji za obnovu (Stiftung Frauenkirche Dresden) pod pokroviteljstvom nemačke savezne države Saksonije i Protestantske crkve. Troškovi rekonstrukcije su procenjeni na 125 miliona evra. Ruševine su raščišćene maja 1994 god. a svod kripte je rekonstruisan 1996 god. Dok je ponovna izgradnja je trajala do 2002 god. Crkva je rekonstruisana identično prethodnom izgledu.

Nemacka_Donja_Saksonija_Drezden_Evropski_gradovi_izlet_autobusom_last_minute
Manji deo zidova koji su i danas crni predstavljaju ostatke crkve nakon bombardovanja dok beli delovi predstavljaju rekonstrukciju

Svi sačuvani delovi su ponovo iskorišćeni, dok su uništeni delovi rekonstruisani, uključujući zvona i krst na vrhu. Rekonstrukciju krsta su finansirali Britanci u znak pomirenja. U unutašnjosti, crkvene orgulje nisu replika starih, već su modrenijeg tipa na kome može da se izvodi muzika XIX i XX veka. Freske su restaurirane koristeći stara dokumenta i sećanja svedoka. Crkva je ponovo osvećena 30. oktobra 2005 god. a potpuno je otorena za javnost 2006 god. na 800 godišnjicu grada. Ova crkva sa svojim originalnim nagorelim delovima i svetlim novo sagrađenim, predstavlja simbol obnove grada. Obnova crkve koja je bila više od 90% uništena predstavlja uzor svim svetskim kulutrama da je kad tad ipak moguće izvršiti obnovu ako za to postoji jaka volja. Nama Srbima ovo je odličan primer da jednog dana obnovimo najlepšu poštu u Srbiji (srpsko-vizantijskom stilu) i nekadašnji simbol grada čiji se ostaci danas nalaze pored stare železničke stanice predstavljaju ništa više od gomile betona.

Nemacka_Drezden_Evropski_gradovi_izlet_autobusom_akcija_first_minute
Freske u kupoli blagih su i umerenih boja

 

Fotografije: novembar 2019