Nemacka Drezden Carska palata minibusv

Nemačka – Donja Saksonija, palata Zwinger

Nemačka – pokrajna Donja Saksonija, palata Zwinger

Grad Drezden se nalazi u Nemačkoj saveznoj državi Saksonija. Smešten je u prostranoj dolini reke Elbe. Grad je udaljen svega 20 km od granice sa Češkom. Drezden je drugi grad po veličini posle Lajpciga u pokrajni Saksoniji i 12. po veličini u nemačkoj. Zwinger je barokna plata koja se nalazi u centru Drezdena. Palata predstavlja remek-delo arhitekture izgrađeno je prema nacrtima arhitekte Mathausa Daniela Popelmana.

Nemacka_Drezden_Carska_palata_evropski_gradovi_autobusom_akcija
Krunidbena kapaija, sa pozlaćenom krunom na vrhu

Ova kasnobarokna plata se ubraja u najlepše primere ovog arhitektonskog pravca. Krunidbena kapija sa pozlaćenom kupolom danas je jedan od simbola grada. Danas plata pokriva severozapadni deo unutrašnjeg starog grada. Cvinger se nalazi u blizini državne Semperoper, kao i gradskog zamka. Naziv cvinger je poznat u nemačkoj tokom srednjeg veka i opisuje prostor između spoljnog i unutrašnjeg odbrambenog zida.

Nemacka_Drezden_Carska_palata_evropski_gradovi_minibus_povoljno
Velika sala za balove nalazi se u zapadnim krilu palate

Prvi odbrambeni zidovi izgrađeni su tokom XII veka. Početkom XV veka zidovi su ojačani i sagrađena je spoljna odbrambena fortifikacija. Vremenom je odbrambeni kanal izgubio svoju funkciju i nakon što je popunjen zemljom novi kanal je izmešten je izvan novih zidina. Ovaj novonastali prostor se zove cvinger. U neposrednoj blizini nalazi se cvinger vrt iz kojeg se svežim provrćem snabdevao dvor. Današnja Cvinger plata je sagrađena početkom XVIII veka (1719 god).

Nemacka_DDR_Drezden_Carska_palata_evropske_metropole_autobusom_akcija
Raskoš palate ogleda se u detaljno izrađenim figurama na fasadi

Palata je sagrađena za Fridriha Avgusta i habzburšku prncezu Mariju Jozefu. U palati su često organizovane dvorske svečanosti a u njoj su se tada nalazile kneževske umetničke kolekcije, biblioteka, galerija slika, oružarnica, zbirka porcelana i zoološki muzej. Nakon Fridrihove smrti palata nije završena u potpunosti već preuređena i smanjena zbog nedostatka sredstava.

Nemacka_Drezden_Carska_palata_evropski_gradovi_autobusom_first_minute
Veliki balkon danas je mesto odakle možete videti čitavo dvorište i okruženje palate

Tokom Drugog svetskog rata bačene su tone tepih bombi 1945 god. a ovom prilikom, stradao je gotovo čitav grad, kao i plata Cvinger. Za vreme komunističke uprave obavljena je rekonstrukcija palate i to 1951 i 1963 god. Ova prelepa palata svedoči o moći i bogatstvu nemačkih kraljeva koji su povremeno upravljali i Poljskom sredinom XVIII veka.

Nemacka_Drezden_Carska_palata_evropski_gradovi_autobusom_last_minute
Do krunidbene kapije vodi uzani most preko odbarmbenog rova koji je ispunjen vodom

 

Fotografije: novembar 2019