Nemacka Neuschweinstein akcija autobusom

Nemačka – dvorac iz snova, Nojšvajnštajn

Nemačka – dvorac Neuschweinstein

Južna Nemačka a prvenstveno pokrajna Bavarska ima veliki broj perdivnih zamaka od kojih je najpoznatiji zamak Nojšvajnštajn. Dvorac se nalazi u blizini grada Fisena. Jedna od zanimljivosti koja je vezana za ovaj zamak je i ta što je na osnovu njegvog izgleda izrađen logo poznate kompanije Diznilend.

Nemacka_Dvorci_Bavarske_Evropski_gradovi_Neuschweinstein_akcija
Dvorac Nojšvajnštajn u daljini

Izgradnju zamka započeo je Ludvig II 1869 god. i trajala je sve do kraljeve smrti 1886 god. tako da zamak nikada nije u potpunosti završen. Dvorac je u osnovi građen u stilu nemačke romanika XII veka koja je u ovom slučaju dosta slobodno interpretirana. Kako se zamisao o izgledu zamaka rodila u kraljevoj mašti on je jedinstven jer u stavarnosti predstavljao skup različitih dekorativnih elementa koji su se sretali na evropskim zamkovima od V veka pa se do kasnog srednjeg veka.

Nemacka_Dvorci_Bavarske_Evropski_gradovi_Neuschweinstein_akcija_autobusom
Dvorac Nojšvajnštajn u punom sjaju

Zamak se nalazi na 965 m visine a njegova površina zauzima gotovo 6000 m2. Prvobitna zamisao je bila da čitav kompleks ima 228 prostorija danas imamo samo 15 završenih u potpunosti. U trenutku kraljeve smrti troškovi izgranje su dostigli iznos od 6 180 000 maraka.

Nemacka_Dvorci_Bavarske_Evropsk_Metropole_Neuschweinstein_First_minute
Pogled na most i vodopad sa prozora zamka

Postoji priča da su nacisti pred sam kraj Drugog svetskog rata u zamak doneli velike količine zlata. Zamak je pod zaštitom uneska i predstvlja izuzetnu atrakciju koju godišnje poseti više od 1.5 milion turista.

 

Nemacka_putovanja_2020_Dvorci_Bavarske_Evropski_gradovi_auotbusom_akcija
U pozadini zamka nalaze se visoke planine na kojima se sneg zadržava do juna

Naši turisti najčešće obilaze zamkove u južnoj Nemačkoj u okviru dobro poznatog programa Dvorci Bavarske. Nakon šetnje od pola sata kroz šumu na vrhu brda pojavljuje se zamak sa belim kulama koji sa svojim okruženjem predstavlja čaroban prizor. Obilazak ovog zamka se dugo pamti kao obilazak nečeg nestvarnog baš kao u kraljevoj mašti koju je on uspeo da pretoči u stvarnost.

Nemacka_Dvorci_Bavarske_Evropski_gradovi_Uskrs_1.Maj_putovanje_akcija
Planinski vazduh sa predivnim pogledom predstavlja poseban doživljaj

Fotografije: april 2018