Nemačka – dvorci Bavarske, raskošni Linderhof

Na jugu Savezne Republike Nemačke nalazi se najveća Nemačka pokrajna Bavarska. Jug Nemačke poznat je po visokim alpskim vrhovima od koji je Cugšpice – 2 962 m (Zugspitze) ujedno i najviši vrh Nemačke. Ova brdovita pokrajna poznata je i po predivnim zamkovima tako da se kod nas već duže vreme ustalio program putovanja pod nazivom „Dvorci Bavarske“ koji uključuje obilazak nekoliko rezidencija.

Nemacka_Dvorci_Bavarske_Lindenhof_autobusom_povoljno_akcija_izlet_first_minute
Dvorac Linderthof je prvo malo remek delo

Ovoga puta vas vodimo u zamak Linderhof. Od brojnih rezidencija koje je započeo bavarski kralj Ludvig II jedino je dvorac Linderhof uspeo za završi 1878 god. za života. Zamak sa svojim parkom predstavlja jednu od najlepših stilsko umetničkih celina XIX veka. Dvorac je sagrađen pod uticajem Francuske arhitekture i predstavlja rezidenciju sa vrtovima po uzoru na slične komplekse u Francuskoj XVIII veka.

Nemacka_Dvorci_Bavarske_Lindenhof_autobusom_povoljno_akcija_izlet_last_minute
Pozlacena skulptura u vrt dvroca

Fasada dvorca je barokna, iza koje se krije raskošna unutrašnjost u rokoko stilu sa motivima francuskog kralja Luja XIV. Ludvig II je zaslužan za nastanak novog stila koji danas nazivamo neorokoko stil. Ovaj stil nastaje pod uticajem južno nemačkih aristokratskih krugova i prestavlja povratak tradiciji. Ludvig je bio opčinjen rokoko stilom, podsećao ga je na detinjstvo koje je proveo u dvorcu Nimfemburg u Minhenu.

Nemacka_Bavarska_dvorac_Lindenhof_minibusom_povoljno_akcija_first_minute
Brojne fontane jedna su od odlika okruzenja

Dvorac i vrtovi su raskošno ukrašen bogatim ornamentima, brojnim skulpturama i fontanama koje danas predstavljaju dela izuzetne vrednosti. Vrtovi Linderhofa se smatraju za jedne od najlepših vrtova XIX veka u Evropi. Vrtovi predstavljaju kombinaciju francuskih baroknih vrtova i engleskih pejzažnih vrtova. Ludvig II inkorporirao je u ovu rezidenciju i elemente orijentalnog stila.

Nemacka_Dvorci_Bavarske_Lindenhof_autobusom_priroda_akcija_izlet_first_minute
U parku iza dvorca postoje brojne skulpture a u centralnom delu dominira pozlacena
Nemacka_Dvorci_Bavarske_Lindenhof_autobusom_povoljno_akcija_izlet_last_minute_vodic
Dvorski park je pravo remek gde se turisti zadrzavaju uzivajuci u cudesnom ambijentu

U okolini dvorca nalazi se prostrana šuma ispresecana sa brojnim stazama za šetnju. Obilaskom ove veličanstvene rezidencije možete da uživate u predivnom prizoru na dvorac koje je u celini umetničko delo smešteno ispod snežnih alpskih vrhova.

Fotografije: april 2018