Nemačka – Frankfurt, stari centar grada

Nemačka – Frankfurt, stari centar grada

Frankfurt je glavni grad pokrajne Hesen koja se nalazi u centralnoj Nemačkoj. Grad je „finansijska“ prestonca Evropske unije a danas u centralnom gradskom jezgru živi oko 700 000 stanovnika. Iako često na televizoru viđamo zbijene nebodere, stari centar Frankurta koji je obnovljen nakon Drugog svetskog rata predstavlja dušu grada.

Nemacka_Hesen_Frankfurt_evropske_metropole_autobusom_first_minute

Kroz centar grada protiče rake Majna preko koje je grad vezan sa Severnim morema ali i sa kanalom Majna-Dunav dalje ka Crnom moru. Na prostoru grada živela su germanska plemena koje rimljani nikada nisu uspeli da pokore.

Nemacka_Hesen_Frankfurt_evropski_gradovi_autobusom_last_minute

Prvi pisani izvori o gradu potiču s kraja VIII veka. Tokom zrelog srednjeg veka Frankfurt postaje važan kulturni i ekonomski centar. U gradu se nalazi mnoštvo starih zgrada ali se na prvi pogled izdvajaju dva remek dela gotičke arhitekture.

Nemacka_Hesen_Frankfurt_evropske_metropole_autobusom_first_minute_akcije

To su crkva Sv. Bartolomea iz 1876 god. i crkva Sv. Pavla u kojoj je 1848 god. odžana prva sednica Nemačkog parlamenta. Grad je takođe poznat po velikom broju parkova i vrtova od kojih su mnogi nastali u XIX veku.

Nemacka_Hessen_Frankfurt_obilazak_sa_vodicem_autobusom_first_minute_povoljno

Dok šetate ulicama starog grada koje vas svojom arhitekturom i ambijentom vraćaju u neka davno prošla vremean ne propustite priliku da probate Kraljevsku tortu ili kako ovu poslaticu često zovu „Frankfurtski venac“. Stari centar grada je mesto gde ćete svakako uživati u tradicionalnim nemačkim jelima ali i dobrom pivu koja je nadaleko poznato.

Nemacka_Hesen_Frankfurt_evropske_metropole_minibusom_popust

Fotografije: jun 2011