Trir gradovi evrope

Nemačka – grad na reci Mozel -Trir

Nemačka – grad na reci Mozel -Trir

Grad se nalazi na obali reke Mozel u pokrajni Rajn-Palatinat. Danas u gradu živi nešto više od 100 000 stanovnika. Rimljani su osvojili ove teritorije u 1. veku. pre.n.e. i osnovali grad Augusta Treverorum koji je kasnije postao prestonica provincije Gallia Belgica.
Metropole_2020_Nemacka_Trir_putovanja_gradovi_evrope
Panorama grada Trira
Za vreme tetarhije krajem trećeg i početkom četvrtog veka grada bio je jedan od četiri prestonice rimskog carstva, gde je stolovao imperator Konstantin Hlor, Otac Konstantina Velikog. Najznačajniji spomenik iz rimskog perioda je gradska kapija Porta Nigra.
Metropole_2020_Nemacka_Trir_putovanja_gradovi_evrope_porta_NIgra
Trg ispred rimske kapije uvek je prepun turista
Sredinom V veka ove prostore zauzimaju Franačka plemena da bi kasnije postali centr Karolinškovog carstva. Trirski nadbiskupi tokom srednjeg veka bili su veoma moćni i imali su jednog predstavnika od sedam izbornih kneževa.
Metropole_2020_Nemacka_Trir_putovanja_gradovi_evrope_razgledanje
Porta Nigra kako je zovu ocuvana je do danasnjih dana samo jer je tokom srednjeg veka bila pretvorena u crkvu
Krajem XIX veka grad zauzmu francuzi i vladaju sve do Bečkog kongresa kada grad dodeljen Pruskoj. Trir danas predstravlja izuzetan turistički grad sa brojim atrakcijama koje često posećuju turisti iz čitavog sveta.
Metropole_2020_Nemacka_Trir_putovanja_gradovi_evrope_izlelt
Izozba posvecena Karlu Marksu koji je rodjen u ovom gradu 1818 godine
U Triru je rođen Karl Marx, nemački filozof, političar, istoričar, novinar, sociolog kao i najveći zagovornik socijalističke misli.

Metropole_2020_Nemacka_Trir_putovanja_gradovi_evrope_obilazak
Einen Moment vor Port Niger

Fotografije: maj 2012