Nemačka – Keln, gradska katedrala

Grad Keln nalazi se u pokrajni Severnoj-Rajni Vestfaliji i danas broji nešto više od 1 milion stanovnika. Glavna znamenitost grada je katedrala, čiji je službeno ime katedralna crkva Sv. Petra.

Nemacka_Keln_goticka_katedrala_evropske_metorpole_autobusom_akcija

Ova gotička katedrala traća je po površini u Evropi, posle katedrala u Sevilji i Milanu. Crkva u osnovi ima oblik upisanog krsta a po visini (157 m) je druga u Evropi odmah posle Ulmske katedrale. Gradnja crkve započela je sredinom XIII veka a sa povremenim prekidima završena je 1880 god.

Nemacka_Keln_gradska_katedrala_evropski_gradovi_minibusom_povoljno

U crkvi se nalaze mošti Sveta tri mudraca koje su smeštene u zlatnom sarkofagu iz XIII veka. Katedrala je ukrašena sa brojnim vitražima (113 m2). Katedrala ima 12 zvona od kojih četiri srednjovekovna. Ukupno 509 stepenika vodi do vidikovca (balkona) koji se nalazi na 98 m.

Nemacka_Keln_goticka_katedrala_evropski_gradovi_autobusom_popust

O crkvi su napisani brojni tekstovi i knjige a najstarija je knjiga Raspeće potiče s kraja X veka. U crkvi se nalazi kovčeg iz XII veka i predstavlja najveće delo zaltarske umetnosi. Tokom Drugog svetskog rata grad je sravnjen sa zemljom ali je Katedrala preživela sa manjim oštećenjima.

Nemacka_Keln_goticka_katedrala_evropski_gradovi_autobusom_first_minute

Prema nekim izvorima Englezi su kao hrišćani poštedeli ovaj izuzetni hram tokom bombardovanja. Katedrala je upisana na listu Uneska 1996 god. Ova garndiozna crkva privlači pažnju svojom veličinom ali i brojnim kamenim ukrasima koji se nalaze na fasadi crkva.

Nemacka_Hesen_Keln_goticka_katedrala_evropski_gradovi_autobusom_last_minute

Fotogrfije: jun 2011