Nemačka –  Neandertal mesto otkrica drugačijeg praistorijskog čoveka

Tokom avgusta 1856 god. u dolini rečice Neander pronađeni su ostaci „drugačijeg“ čoveka. Mesto Neandrertal nalazi se 15 km istočno od nemačkog grada Diseldorfa u pokrajni Severna Rajna-Vesfalija.

Nemacka_Neandertal_Putovanje_Metropole_First_Minute
Mesto na kome su otkriveni ostaci Neandertalca sredinom XIX veka

Na prostoru majdana krečnjaka pronađena je lobanja ali i ostatci ljudskih kostiju koje je prvi pregledao prirodnjak amater i lokalni učitelj Johan Karl Fuhlrott. Jedino šta je bilo sigurno u tom momentu je da su pronašli kosti koje su bile drugačije od kostiju koje su do tada pronalažene.

Nemacka_Neandertal_Putovanje_Metropole_First_Minute
Ulaz u novi muzej u Neandertalu

Pojavile su se prve zablude i dezinformacije od pretpostavki da su ostaci pripadali mongolskom vojniku u službi ruskog cara koji je stradao u Napoleonovim ratovima, pećinskom čoveku koji je patio od rahitisa itd. Naivne pretpostvke i maštovite ilustracije o izgledu Neandertalskog čoveka su ga više od jednoga veka predstavljale na različite pogrdne načine, tako da se i danas može čuti uvreda da neko izgleda ili se ponaša kao neandertalac.

Nemacka_Neandertal_Putovanje_Metropole_Last_Minute_autobusom
Izložba u muzeju, rasute kosti Homo Sapiens Neandertalensisa

Neandertalci (Homo sapiens neanderthalensis) su živeli na prostoru Evrope i Bliskog istoka u periodu od oko 130 000 – 30 000 godina pre. n. e. i jedno vreme deli su životni prostor sa savremenim čovekom (Homo Sapiens Sapiens). Muzej u Neandertalu sagrađen je 1996 god. i od otvaranja ima veliku posećenost godišnje i to preko 170 000 ljudi.

Nemacka_Neandertal_Putovanje_Metropole_First_Minute_Muzej_izlet_povoljno
Uporedite fizionomiju modernog čoveka (nas) i neandertalca – rekonstrukcija

U muzeju u Neandertalu nalazi se stalna postavka koja na jedan izuzetan način opisuje Neandertalca kao i njegov način života i suživota sa savremenim čovekom. Muzej je prilogađen kako dečijem uzrastu tako i turistima koji imaju priliku da se na pravi način upoznaju sa tajanstvenim Nendertalskim čovekom.

Nemacka_Neandertal_Akcija_Putovanje_Metropole_Popust_autobusom_izlozba
Još malo i krećemo u obilazak odlične stalne postavke muzeja u Neandertalu

 

 

Fotografije: januar 2013