Nemačka – Severna Rajna-Vestfalija, Ksanten-Xanten

Na zapadu Savezne Republike Nemačke nalazi se pokrajna Severna Rajna-Vestfalija. Najveći grad u pokrajni je Keln od koga se 100 km severno nalazi naš grad Ksanten, nedaleko od Holandske granice. Okolina grada bila je naseljena 2000 god. pre. n.e, a prvi pisani izvori potiču iz 15 god. pre.n.e kada su rimljani na obalama Rajne osnovali pogranično utvrđenje Kolonija Ulpija Trajana.

Nemacka_Xanten_katedrala_evropski_gradovi_obilazak_autobusom_akcija
Goticka katedrala grada Xantena

U centru starog grada nalazi se predivna gradska katedralna crkva posvećena Sv. Viktoru. Ova crkva je svojom centralnom pozicijom i monumentalnošću prozvana katedralnom, a zapravo ovaj status nikada zvanično nije imala. Sv. Viktor je stradao mučeničkom smrću kada je pogubljen u rimskom amfiteatru tokom IV veka.

Nemacka_Ksanten_katedrala_evropski_gradovi_2020_obilazak_autobusom_akcija
Goticki lukovi iznad glavnog ulaza

Gradnja današnje crkve započela je na temeljima starijeg hrišćanskog hrama sredinom XIII veka, da bi bila završena tek nakon 281 godinu. Tokom srednjeg veka crkva je više puta dograđivana. Ksantenska katedrala zapravo ima formu petobrodne bazilike koja je sagrađena u raskošnom gotičkom stilu.

Nemacka_Xanten_katedrala_evropski_gradovi_obilazak_autobusom_povoljno
Atrijum katedrale

Na stubovima glavnog broda poređano je 28 skulptura s početka XIV veka. U olatru crkve nalaze se mošti Sv. Viktora, koje su okružene predstavama iz Hristovog života. Crkvene kule visoke 74 m a na južnoj se nalazi gradski sat. Crkvena biblioteka čuva veliki broj značajnih rukopisa a osnovana je sredinom XVI veka. Na crkvi postoji šest zvona do kojih su dva autentična i potiču iz XV veka.

Nemacka_Xanten_katedrala_evropske_metropole_obilazak_autobusom_akcija
Maketa srednjovekovnog gradskog jezgra

Ovaj omanji grad ima predivno srednjovekovno jezgro u čijem je centru zapravo crkva Sv. Viktora. Obilazak starog grada će vas vratiti u vreme kada su srednjovekovni plemići i biskupi gospodarili gradom Ksantenom.

Nemacka_Xanten_katedrala_Rajna_evropski_gradovi_obilazak_autobusom_first_minute
Goticki lukovi okruzuju vrt u atrijumu

 

 

 

Fotografije: januar 2020