Nemačka – Severna Rajna-Vestfalija, dvorac Altena

Dvorac Altena se nalazi u istoimenom nemačkom gradu u pokrajni Severna Rajna-Vestfalija. Dvorac je sagrađen početkom XII veka u oblasti Zauerland. Grofovi Altene su nakon zauzimanja susednog grada Marka promenili titule i postali grofovi od Marka. Sve do kraja XIV veka grofovi su koristili dvorac kao pomoćnu rezidenciju.

Nemacka_Severna-Rajna_Vestfalija_Zamak_Altena_autobusom_akcija_povoljno_first_minute
Dvorac Altena na brdu iznad savremenog grada

Sredinom XV veka dvorac je izgoreo u potpunosti da bi na njegovom mestu ubrzo bio izgrađeno novi. Tokom srednjeg veka dvorac je bio sedište vlastele dok se građanstvo i zanatlije nalazilo u podnožju brda. Krajem XVIII veka dvorac postaje vojna kasarna Pruske vojske.

Nemacka_Evropski_gradovi_Dvorac_Altena_Autobusom_akcija_last_minute
Pogled na glavnu kulu zamka Altena

Tokom XIX veka dvorac je rekonstruisan a jedno vreme bio je sedište lokalnog suda ali i zatvor. Poslednja velika rekonstrukcija dvorca koja mu je dala današnji izgled započela je godišnjicom, 300 godina od osnivanja saveza grada sa Prusiom godine 1909. Nakon velike diskusije da li da se renoviranje obavi na tradicionalana način ili novim metodama radovi su u potpunosti završeni 1914 god.

Nemacka_Evropske_metropole_Zamak_Altena_Autobusom_akcija_first_minute
Dvorska trpezarija sa namestajem iz XIX veka

Iste godine Ričard Širman osnovao je hostel za mlade u prostorijama dvorca. Kreveti i ormani koje su koristili gosti danas su deo stalne postvke u dvorcu. Tokom prvog vikenda u avgustu u dvorcu se organizuje srednjovekovni festival ali i brojne svečanosti.

Nemacka_Evropski_gradovi_Dvorac_Altena_Autobusom_akcija_last_minute_povoljno_izlet
Restauriran oklop srednovekovnog viteza

Dvorac Altena predstavlja jedan od nemačkih zamaka koji je pretrpe brojne izmene od vremena izgradnje ali se u njemu i dalje oseća duh srednjovekovnih plemća od Altene. Naši turisti često obilaze brojne velike i lepe gradove u Nemačkoj međutim ponekad je potrebno da se samo malo skrene sa glavnih puteva pa da se naiđe na neki tajanstveni srednjovekovni zamak.

Nemacka_Metropole_gradovi_Burg_Altena_Autobusom_obilazak_ulaznice_akcija_last_minute
Moderan vitez vas vodi kroz stalnu postvaku zamka Altena

Fotografije: januar 2013