Nemačka – Severna Rajna-Vestfalija, Vupertal, Švebeban

Na zapadu Savezne Republike Nemačke nalazi se pokrajna Severna Rajna-Vestfalija. Glavni grad u pokrajni je Diseldorf od koga se 30 km istočno nalazi grad Vupertal (Wuppertal). Grad se nalazi u dolini reke Vuper a samo ime garda potiče od imena reke i reči tal što zapravo znači dolina.

Nemacka_Severn_rajna_vestfalija_wupertal_schwebe_bahn_evropski_gradovi_akcija

Jedna od specifičnosti grada je ta što se deo javnog prevoza obavlja visećim vozom (Schwebebahn). Ideju o izgradnji viseće železnice patentirao je engleski inženjer Henri Robinskon Palmer 1821 god. Plan su brzo preuzeli Nemci koji su prvi viseći voz sagradili već 1826 god. u Erbelfeldu koji je tada bio industrijska zona grada Vupertala.

Nemacka_Severn_Rajna_Vestfalija_Wupertal_Schwebe_bahn_evropske_metropole_first_minute

Prvobitna ideja bila je da voz prevozi ugalj iz susedne oblasti ali ovaj predlog nije zaživeo zbog nesloge oko trase kojom je voz trebao da ide.

Nemacka_Ruhr_Wupertal_Schwebe_bahn_evropske_metropole_autobusom_last_minute

Prva linija viseće železnice u gradu svečano je otvorena 1901 god. da bi bila proširena nakon samo dve godine i od tada do danas iznosi 13.3 km. Najvećim delom voz se kreće iznad reke Vuper tako da ne zauzima prostor ostalim vozilima i učesnicima u saobraćaju. Viseći voz kao deo javnog transporta u Vupertalu godišnje preveze preko 20 miliona putnika.

Nemacka_Severn_Rajna_Vestfalija_Wupertal_Schwebe_bahn_minibusom_povoljno

Iako je ovu ideju u svetu zemenio metro, Švebeban prestavlja spoj interesantne turističke atrakcije i brzog gradskog prevoza koji ne zavisi od broja vozila u gradu, semafora i ostalih faktora koji usporavaju javni prevoz.

Nemacka_Vupertal_Schwebebahn_putovanja_evropom_minibus_popusti

Fotografije: jun 2011