Rumunija – Transilvanija, gard Brašov

U jugoistočnom delu Transilvanije podno Karpata nalazi se grad Brašov. Grad danas broji 253 000 stanovnika i sedmi je po veličini u Rumuniji. Brašov je više puta menjao svoje ime a prvi zabeležen naziv 1235 god. je Korona (Corona) što na latinskom zanači kruna. Iz latinskog naziva kasnije proizilazi nemački naziv grada Koronštat (Koronstadt).

Rumunija_Evropski_gradovi_Brasov_autobusom_povoljno_ackija_izlet_first_minute
Gradska kuca na centralnom trgu u Brasovu

Ovi prostori bili su naseljeni još tokom neolita. Deo Transilvanije od 106 do 271 god. bio je pod upravom rimljana koji su formirali provinciju Dakiju. Grad Brašov tokom srednjeg veka (XII) postaje važan rudarski centar gde su Mađarski kraljevi doseljavali nemačke rudare. Tevtonski vitezovi nedaleko od malenog mesta Brašov počinju da grade moderan grad, Koronštat.

Rumunija_Evropske_metropole_Brasov_autobusom_povoljno__izlet_last_minute
Pogled na utvrdjenje na brdu iznad starog grada

Nemačko stanovništvo uglavnom se bavilo različitim zanatima i trgovinom. Tokom srednjeg veka Transilvanija je bila trgovačka veza između Osmanskog carstva i Zapadne Evrope. Nemački trgovci sagradili su Crnu crkvu (Schwarze Kirche) krajem XIV veka koja danas predstavlja najlepšu gotičku crkvu u zemlji. Krajem XVII veka grad je gotovo u potpunosti stradao od požara.

Rumunija_Putovanja_2020_Brasov_autobusom_povoljno_ackija_izlet_first_minute
Crna crkva predstavlja najlepšu gotičku crkvu u Rumuniji

Pored Nemačkog stanovništva u gradu tokom srednjeg veka bilo dosta rumunskog i bugarskog stanovništva. Sredinom XIX veka grad je imao 21 000 stanovnika od čega su 40% činili Nemci i isto toliko Rumuni, 14% Mađari i ostali. Nakon završetka Prvog Svetskog rata Transilvanija je pripala Rumuniji.

Rumunija_Brasov_Crna_crkva_autobusom_povoljno_ackija_izlet_first_minute
Pored crkve nalazi se spomenik poznatom saksonskom kartografu Johanesu Honteru

Ovaj prelepi grad bio je zapostavljen, kao i čitava zemlja za vreme diktatutre da bi nakon ulaska Rumunije u Evropsku uniju (2007) počelo sređivanje grada. Na glavnom gradskom trgu nalazi se Gradska kuća koja je danas istoriski muzej a nedaleko i Crna crkva oko koje se danas nalazi staro gradsko jezgro. Najveći deo centra ja restauriran i sređen a brojni restorani sa odličnom ponudom domaćih jela mogu se naći na svakom koraku. Obilazak Brašova će vas sigurno prijatno iznenaditi svojom bogatom istorijom ali i prirodinim krajolikom kojim dominiraju visoki Karpati.

Rumunija_autobusom_Transilvanija_Brasov_povoljno_ackija_obilazak_first_minute
Na brdu iznad grada nalazi se natpis Brasov koji se lako uocava iz staroga grada

Fotografije: mart 2011