Rusija – Moskva, Park pobede

Moskva je prestonica najveće država na svetu i danas ima oko 13 mil. stanovnika. Kroz Moskvu protiče reka po kojoj je grad dobio ime a okolina grad predstavlja zatalasani pitomi predeo. Na jednoj od najviših tačaka u gradu nalazi se Poklonaja gora, gde se nalazi Park pobede, koji je posvećen Velikom otadžbinskom ratu. Ovo brdo oduvek je imalo važan strateški položaj u Moskvi.

Rusija_Moskva_Park_Pobede_Evropske_metropole_avionom_first_minute

Ime Poklonaja gora dobilo je ovo brdo kao dominatna pozicija gde se dolazilo da se oda počast pred ulazak u grad. Veliki slavoluk koji sagrađen 1814 god. u slavu pobede nad Napoleonom premešten je u ovaj park po želji Sovjetskih vlasti 1968 god. U parku je podignut spomenik Mihailu Kutuzovu 1973 god. Park pobede dobio je nove sadržaje 1990-ih godina kada je sarađen obelisk na čijem se vrhu nalazi boginja pobede (Nika) a u podnožju spomenik Sv. Georgije ubija aždaju.

Rusija_Moskva_Park_Pobede_Evropske_metropole_autobusom_last_minute

Obelisk je visok 141.8 m, a svakih 10 cm visine obeliska sombolično predstavljaju po jednu godinu rata. U centralnom delu parka nalazi se muzej Velikog otadžbinskog rata koji je završen 1995 god. U velikoj dvorani nalaze se reljefi 12 gradova heroja ispod kojih se nalaze imena nekoliko hiljada heroja Sovjetskog Saveza.

Rusija_Moskva_Park_Pobede_Evropski_gradovi_avionom_akcija

U muzeju se nalazi knjiga sećanja gde su upisana imena 26 miliona Sovjetskih građana koji su stradali tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko godina kasnije u parku je sagrađena crkva Sv. Gregorija kao i jedna džamija i jedna Sinagoga koja je posvećena holokaustu.

Rusija_Moskva_Park_Pobede_Evropske_metropole_minbusom_povoljno

Godine 2005 na veliku proslavu, 60 god. pobede nad fašizmom postavljena je kolonada od 15 bronzanih stubova koju je svečano otvorio ruski predsednik Vladimir Putin. Rusi su ponosni na slavnu istoriju, svoju veliku ulogu i žrtvu u Drugom svetskom ratu a Park Pobede predstavlja pravo mesto gde su se našli spomenici velikim Ruskim i Sovjetskim herojima zajedno.

Rusija_Moskva_Park_Pobede_Evropske_metropole_avionom_popust_akcija_vodic

Fotografije: jun 2006