Moskva Crveni trg akcija povoljno

Ruska Federacija – Moskva, grandiozni Crveni trg

Ruska Federacija – Moskva, grandiozni Crveni trg

Prestonica najveće zemlje na svetu Moskva ima veliki broj predivnih trgova među kojima se ističe najlepši, Crveni trg. Ovaj prelepi trg nekada je odvajao carsku rezidenciju Kremlj od trgovačke četvrti grada. Sa Crvenog trga polaze glavne Moskovske ulice tako da se zapravo ova tačka oduvek smatra centrom grada i cele Rusije. Ime trga potiče od ruske reči krasno, što u direktnom prevodu znači crveno ali i krasno (preleo) što se u početku odnosilo na impozantnu crkvu Sv. Vasilija Blaženog.

Rusija_Moskva_Crveni_trg_Crkva_Sv._Vasilija_akcija_povoljno_vodic
Najlepsa ruska crkva posvecena je Sv. Vasiliju

Na prostoru koji danas zauzima Crveni trg nalazile su se brojne građevine iz XV veka. Ovaj prostor je preuređen 1493 god. prema željama cara Ivana III Vasiljeviča i polako je prerastao u glavnu Moskovsku tržnicu. Kako je vreme prolazilo trg je postao centralno mesto na kome su se ljudi okupljali, organizovale razne svečanosti ali i krunisanja ruskih careva. Tokom XVI veka centar grada i crveni trg pretrpeli su brojne izmene od kojih je najveća bila izgradnja velikog zaštitnog rova oko grada.

Rusija_Moskva_Crveni_trg_Crkva_Putovanja_2020_Vasilija_akcija_povoljno
Crkva Sv. Vasilija između Narodnog muzeja i zidina Kremlja

Dimenzije ovog rova bile su impozantne, dužina je bila 541 m, širina 36 m a dubina u proseku 12 m. Preko rova se prolazilo u grad kroz tri glavne kapije koje su dobile ime po ikonama na ulazu (Konstantinova i Jelenina, Hrista Spasa, Sv. Nikole). Tokom srednjeg veka trg je više puta menjao ime tako da se jedno vreme zvao i Veliki trg. Najlepša građevnina koja nas asocira na Crveni trg je crkva Sv. Vasilija Blaženog koja je sagrađena sredinom XVI veka za vreme Ivana IV Groznog. Crkva ima oblik plamena koji se uzdiže sa lomače i nema analogije u ruskoj crkvenoj arhitekturi.

Rusija_Moskva_Crveni_trg_Evropske_metropole_akcija_povoljno_vodic
Zgrada senata unutar zidina a sa spoljne strane u desnom uglu Lenjinov mauzolej

Na trgu se nalazi i Lenjinov mauzolej, koji ako želite da posetite morate se naoružati strpljenjem pre svega zbog velikih redova. Crkva i trg su pod zaštitom uneska od 1990 god. Za vreme SSSR-a nakon 1919 god. čitav grad pretrpeo je brojne promene kao i Crveni trg. Kasnije je porušena Kazanska Katedrala, Iverskaja kapela ali i vrata Uskrsnuća pre svega jer su pomenute građevine onemogućavale održavnje grandioznih vojnih parada.

Rusija_Moskva_Crveni_trg_Crkva_Evropski_gradovi_2_akcija_povoljno
Pogled sa porozora crkve Sv. Vaasilija, Blazenog
Rusija_Moskva_Crveni_trg_Crkva_akcija_povoljno_first_minute
U Moskvi je dovoljne reci na trgu sam i svi znaju gde ste

Vojne parade bile su važan deo ruskog ponosa ali i komunističke propagande tako da je čitavo urađenje trga bilo podložno promeni kako bi se omogućila prohodnost trga. Iako je za vreme komunizma drastično promenio svoj izgled Crveni trg predstavlja izuzetno mesto na kome možete osetiti svu slavu i moć nekadašnje imperije. 

 

Fotografije: jul 2006