San Marino, majusna republika, Gradska kuća (Palazzo Pubblico)

San Marino je najstarija republika osnovana 301 god. Osnivač države bio je kamenorezac Marino (hrišćanin) porekolom sa Dalmatinskog ostrva Rab. Po površini (61 km2) danas je peta najmanja država sveta. San Marino je okružen Italijanskom državnom granicom i izrazito je brdovita zemlja sa najvišim vrhom Monte Titano 739 m.

San_Marino_Gradska_kuca_Autobusom_evropski_gradovi_akcija_First_minute_putovanje
Gradska kuca (Palazzo Pubblico) San Marino

Gradska kuća države San Marino je ujedno i zgrada vlade i sedište najvažnijih državnih institucija. U zgardi je sedište Kapetana (Regenta) ali i velikog i generalnog kongrese kao i saveta dvanaestorice. Današnja zgrada je sagrađena je 1894 god. na mestu antičke građevine Domus Magna Comunis.

San_Marino_Gradska_kuca_Autobusom_evropski_gradovi_akcija_last_minute_izlet
Sedište velikog i narodnog saveta, svečana sala

Zgrada je sagrađena po uzoru na staru palatu (Palazzo Vecchio) iz Firence. Na fasadi se nalaze grbovi devet kastela (opština) na koliko je podeljen San Marino. Tokom godine organizuju se brojne državne manifestacije kada se regent obraća narodu sa centralnog balkona Gradske kuće.

San_Marino_Gradska_kuca_Autobusom_evropski_gradovi_akcija
Spomenik San Marinu na glavnom gradskom trgu

Nakon što je prošlo više od 100 god. od izgradnje Gradske kuće objekat je postao nestabilan tako su obavljeni opsežni zaštitni radovi 1996 god. Turizam predstavlja veoma važnu privrednu granu San Marina. San Marino se nalazi na 10 km obala Jadranskog mora i poznatog italijanskog letovališta Rimini.

San_Marino_Gradska_kuca_evropske_metropole_Autobusom_povoljno_akcija
Panorama okoline grada, pogled sa gradskog trga

Najjednostavniji i najčešći način da se obiđe ova prelepa država je da se prenoći u Riminiju a da se kao jednodnevni izlet organizuje obilazak San Marina. Boravak na steni Monte Titano sa brojnim barovima sa čijih se terasa pruža predvan pogled na okolinu sigurno će vam ostati dugo u lepom sećanju.

San_Marino_Gradska_putovanja_uskrs_odmor_kuca_Autobusom_evropski_gradovi_akcija
Uzane ulice kriju mnog tajne staroga grada

 

Fotografije: novembar 2018