San Marino, utvrđenje na vrhu Monte Titano

San Marino je najstarija republika osnovana 301 god. i duga najmanja država (republika) na svetu. Prema površini danas peta najmanja država, a treća najmanja po površini u Evropi i zauzima 61 km2. Kroz državu protiču dve reke: Ausa i San Marino. Teritorija je brdovita sa najvišim vrhom Monte Titano 739 m gde se nalazi čuveno utvrđenje.
San_Marino_Monte_Titano_Evropski_gradovi_autobusom_first_minute_akcija
Don Zon kula na vrhu Monte Titano
Gornji grad je tri puta opasan bedemima. 1.) Guaita – predstavljaju spoljne zidine sve do ivice stena, 2). na početku XIV veka izgrađeni su zidovi gornjeg grada sve do Palate vlade, 3). Poslednji pojas bedema sagrađen je u XVI veku. Najširi pojas: Porta Rupe, Porta San Frančesko, Porta Frata i nastavlja se sve do vrha Titano gde se nalazi akropolis (gornji grad) – Guaita.
San_Marino_Monte_Titano_Evropske_metropole_autobusom_last_minute_akcija
Gornjhi grad San Marino predstavlja izuzetno skuceni prostor akropolisa
Kapija San Frančesko (1361 god.) dobija novi izgled 1451 god. da bi poslednji put bila obnovljena 1581 god. tada je i dodat grb San Marina. Pored kapije nalazi se crkva Sv. Frančeska (1400 god.), muzej i galerija umetnosti koja čuva vrednu kolekciju srednjovekovnih slika. Na trgu Titano se nalazi narodni državni muzej koji sadrži više od 5 000 predmeta od mlađeg kamenog doba do danas.
San_Marino_tvrdjava_Titano_Evropski_gradovi_autobusom_first_minute_povoljno
U gornjem gradu nalazi se i ova malena kapela
Preko trga Garibaldija dolazi se na trg slobode gde se nalazi Palazzo dei Governo (narodna palata) sagrađena 1884-1894 neogotskom stilu na mestu palate iz XVI veka (sa balkona se često održavaju govori slobode). Na fasadi palate se nalaze grbovi 9 gradova San Marina. Na kuli sa satom se nalaze tri sveca (Sveta Agata i sveti Leo a u sredini je Sveti Marino). Unutrašnjost palate dekorisana je raskošnim srednjovekovnim stilom.
San_Marino_Monte_Titano_Evropski_gradovi_minibusom_last_minute_akcija
Zidine utvrdjenja na vrhu Monte Titano

U palati predsedava 60 predstavnika naroda. Na trgu se nalazi statua slobode koja je izrađena krajem XIX veka prema orginalnoj miniaturnoj statui koja se nalazi u gradskom muzeju. Ispred palate se smenjuje straža odevena u srednjovekovnu nošnju. Utvrđenje je u potpunosti obnovljeno sa prilagođenim šetnim stazama koje vode preko bedema do kula i sa kojih se pruža predivan pogled sa vrha Titano na zatalasanu zelenu republiku.

San_Marino_Italija_Monte_Titano_Evropske_metropole_autobusom_first_minute
Pogleda na zelenu valovitu republiku sa vrha je predivan

Fotografije: april 2017