Severna Makedonija – Ohrid, crkva Sv. Jovan Kaneo

Ohridsko jezero jedno je od najlepših na Balkanu. Lepota jezera oduvek je privlačila ljude tako da su njegove obale naseljene još od mlađeg kamenog doba. Za vreme rimske vladavine jezero se zvalo Lihnidsko što u prevodu znači Belo jezero.

Makedonija_Ohrid_Crkva_Sv.Jovana_Kaneo_autobusom_stari_grad_akcija
Crkva Sv. Jovan – Kaneo na steni iznad Ohrdiskog jezera

Ohrid je bio centar istoimene ahriepiskopije koja je imala značajnu ulogu tokom čitvog srednjeg veka. Prema legendi grad Ohrid je imao crkava koliko je dana u godini. Pored brojnih gradskih crkva izuzetno mesto na obali jezera zauzima crkva Sv. Jovan Kaneo.

Makedonija_Ohrid_Crkva_Sv.Jovana_Kaneo_autobusom_akcija_first_minute
Arhitektura crkve podseća na brojne vizantijske bogomolje u Solunu

Crkva je posvećena Sv. Jovanu Bogoslovu a sagrađena je krajem XIII veka. Za vreme Cara Dušana crkva postaje metoh manastra Treskavac. Crkva je u osnovi sagrađena u obliku pravilog upisanog krsta. Krajem XIV veka crkva je obnovljena da bi za vreme truske vlasti počela da propada, a od XVII do XIX veka bila je napuštena.

Makedonija_Ohrid_Crkva_Sv.Jovana_Gradovi_Kaneo_autobusom_akcija
Uzana staza vodi do crkvene porte odakle se pruža predivan pogled na jezero

Početkom XIX veka crkva je obnovljena i dobila je današnji izgled. Freske unutar crkve obnovljene su za vreme poslednje restauracije 1964 god.

Makedonija_Ohrid_Crkva_Sv.Jovana_Kaneo_autobusom_akcija_povoljno_last_minute
U starom gradu nedaleko od crkve možete videti Paunove koji slobodno šetaju

Lokacija crkve ne steni iznad jezera predstavlja izuzetno mesto koje staroj crkvi daje nestvaran izgled. Obilaskom ove svetinje koja se vekovima ogleda u Belom jezeru imate priliku da doživite prirodnu lepotu jezera protkanu duhovnom snagom ove svetinje.

Severna_Makedonija_Ohrid_Crkva_Sv.Jovana_Kaneo_minibus_akcija
Ohridsko jezero ispod crkve podseća na nepreglednu morsku pučinu

 

Fotogrfije: decembar 2016