Severna Makedonija – Ohrid, stari grad

Ohridska tvrđava zauzima brežuljak iznad starog grada Ohrida na istoimenom jezeru. Na ovim prostorima tokom antičkog perioda nalazio se grad Lihnidos čiji je cantralni deo zauzimao gornji grad. Velika tvrđava na ovom mestu pominje se prvi put krajem V veka u pisanim izvorima Jovana Malale koji opisuju bezuspešan napad ostrogotskog kralja Teodorika.

Makedonija_Ohrid_tvrdjava_obilazak_evropski_gradovi_ackija_autobusom
Glavna kapija ohridskog utvrdjenja

Na prostoru stare tvrđave Bugarski car Samuilo (997-1014) gradi novu i veću tvrđavu koja od tada naziva Samuilova trvđava. Utvrđenje je podignuto na dva brežuljka od kojih je prvi visok 90 m a drugi 50 m iznad nivoa jezera. Utvrđenje je bilo okruženo i zaštićeno jezerom sa južna i zapadne strane, dok su severnu i istočnu stranu grada štitile moćne zidine.

Makedonija_Ohrid_tvrdjava_Izlet_evropski_gradovi_ackija_autobusom_first_minute
Pogled na snezne vrhove

Arheološkim iskopavanjima potvrđen je veliki broj srebrnih i zlatnih nalaza. Tvrđava je bila podeljena na gornje i donje utvrđenje oko koga se razvilo civilno naselje. Slovenski grad je napredovao i širio se krajem X početkom XI veka sve dok ga nisu zuzeli vizantinci. Vizantijski vladar Vasilije II zvani bugaro-ubica porazio je bugare 1014 god. kad je po legendi oslepio 15 000 Samuilovih vojnika a svakom stotom ostavio po jedno oko kako bi slepu armiju odveo nazad u Bugarsku. Samuilo je poražen 1018 god. i ovi prostori tada padaju pod vlast Carigrada.

Makedonija_Ohrid__stari_grad_obilazak_evropski_gradovi_ackija_autobusom_povoljno
Jezgro starog grada Ohrida

Srpski car Dušan zauzima i obnavlja utvrđenje 1334 god. koje se razvija i napreduje sve do pada pod tursku vlast 1394 god. Turci su grad zauzeli mirnim putema ali su kasnije kažnjavali neposlušnu aristokratiju koja je u više navarata pomagala Skenderbegu.

Severna_Makedonija_Ohrid_tvrdjava_obilazak_evropski_gradovi_ackija_autobusom
Visoke zidine Samuilovog grada

Obilazak Ohrida je nezamisliv bez šetnje uzanim ulicama koje vode ka starom gradu sa koga se pruža predivan pogled na Ohridsko jezero. Stari grad Ohrid sa svojom tvrđavom je mesto koje odiše tradicijom i kulturom ali je takođe, mesto gde možete sedeti i uživati u lokalnim restoranima sa odličnim makedonskim specijalitetima.

Makedonija_Ohrid_tvrdjava_obilazak_odmor_uzivan_evropski_gradovi_2020_autobusom
Jedna od kompletno rekonstruisanih kula i naravno veliki pozdrav

Fotografije: mart 2017