Jezero Bled i istoimeni grad nalazi se na severu Slovenije nedaleko od granice sa Austrijom. Grad se nalazi na 500 m n.m. i prema poslednjem popisu ima nešto više od 5000 stanovnika. Bled je slovenski naziv koji se verovatno razvio iz prethodnog nemačkog imena Veldes koje se prvi put spominje u XI veku. Okolina jezera bila je nastanjena tokom mezolita ali su ovi prostori intenzivno naseljeni krajem stare ere. Tokom rimske vladavine na ovim prostorima nalazila se provincija Norikum.

Slovenija_Jezero_Bled_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_first_minute_povoljno
Jedino slovenačko ostrvo na kome se nalazi manastir uspenja sv. Bogorodice.

Slovenska plemena doseljavaju se na ove prostore od VII do X veka u više navrata. Tokom srednjeg veka grad i utvrđenje su pripadali biskupima sve do početka XIX veka kada su na kratko bili deo Francuskog carstva. Tokom XIX i početkom XX veka ovi prostori pripadali su Habzburškoj monarhiji koja se 1867 god. transformiše u Austro-ugarsku monarhiju koja je ostavila veliki uticaj na slovensko stanovništvo.

Slovenija_Jezero_Bled_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_Last_minute_povoljno
Jezero Bled okružuju predivni planinski venci

Nakon završetka Prvog svetskog rata ovi prostori pripadaju Dravskoj banovini u okviru Kraljevine Jugoslavije kada Bled postaje važna tačka na turističkoj mapi Slovenije. Bledsko jezero je ledničkog porekla i iz njega ističe rečica Jezerica koja se uliva u Savu Bohinjku. Iznad grada se nalazi stara tvrđava koja je podignuta početkom XII veka i oduvek je bila administrativni centar oblasti.

Slovenija_Jezero_Bled_Evropske_metropole_autobus_akcija_first_minute_izletSlovenija_Jezero_Bled_Evropske_metropole_autobus_akcija_first_minute_izlet
Bled nocu predstavlja izuzetan ambijent sa tvrđavom koja se ogleda u jezeru

Danas je Bled prvorazredna turistička destinacija Slovenije. Na Bledu se nalazi jedino slovenačko ostrvo na kome se nalazi manastir koji je posvećen Uspenju presvete Bogorodice. Oko jezera se nalazi pešačka i biciklistička staza koja je idealna za opuštenu šetnju. Obilazak jezera i starog dvorca laganim hodom predstavlja uživanje koje upotpunjava pogled na predivno jezero.

Slovenija_Bledsko_Jezero_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_uskrs_izlet_povoljno
Pogled na jezero i okolinu sa najviše kule dvorca je dragocen

Tokom letnjih meseci možete se osvežiti u kristalno čistom jezeru dok u hotelskim spa centrima možete uživati tokom cele godine. Za vreme vašeg boravka na Bledu nikako nemojte zaboraviti da probate krempite kod Šmona, jer je zapravo ova poslastica prvi put pripremljena na Bledu. Decenijama poznata poslastičarnica Šmon promnila je ime što nije uobičajeno i danas se zove Zima.

Slovenija_Jezero_Bled_Evropski_gradovi_autobusom_akcija_first_minute_izlet_vodic
U podgrađu…

Fotografije: oktobar 2019