Slovenija – Kostanjevica na Krki 

Gradić Kostanjevica nalazi se u oblasti Dolenjskoj u Sloveniji. Centar ove oblasti je grad Novo Mesto. U gradu prema poslednjem popisu živi oko 750 stanovnika. Kostanjevica je miran grad koji se nalazi u podnožju planine Žumberak koja se nalazi na granici sa Hrvatskom. Mesto je okruženo rekom Krkom i zapravo je ostrvo zbog čega je nazivaju i Dolenjskom Venecijom.

Slovenija_Dolenjska
Reka Krka

Nemačko ime za današnju Kostanjevicu je Landstraß. Kostanjevica je najstarije mesto u Dolenjskoj, prvi sačuvani pomen datira iz ranog XIII veka. Pisani izvor pominje grofa Bernarda od Koruške kao osnivča Cistercistkog samostana Svete Marije. Samostan je obnovljen u baroknom stilu tokom XVIII kada dobija današnji izgled.

 

Slovenija_Dolenjska_putovanje_2020
Ulaz u grad

Tokom srednjeg veka grad je dobio značajno mesto kao važan trgovački centar sa posebnim statusom koji je dobio od Habzburških vladara. Grad gubi na značaju tokom XV i XVI veka nakon brojnih upada osmanlijskih trupa. Kostanjevica je danas poznato turističko mesto koje uživa zaštitu države. Nedaleko od grada nalazi se Kostanjevačka pećina koju obilazi brojni posetioci ovog mesta.

 

Slovenija_Dolenjska_putovanje_2020_Evropske_Metropole_last_minute
Brojni restorani nude odlicne kulinarske specijalitete

Grad je pre svega mirno mesto za odmor i šetnju sa više odličnih smeštajnih kapaciteta i restorana gde možete uživati u Slovenačkim specijalitetima. Ono što je interesantno, jedna od salata koja se nalazi u samom vrhu menija je srpska. Kostanjevica ja pravi izbor za ljude koji žele da provedu vreme u prirodnoj oazi mira sa izuzetnom uslugom.

Slovenija_Dolenjska_putovanje_2020_Evropske_Metropole
Mapa grada

Ako se odlučite za neko od putovanja ka Italiji ili ostalim zapadno evropskim metropolama velika je mogućnost da se usput obiđe i ovo bajkovito mesto.

Srbija_jednodnevni_izlet__Lepenski_vir_povoljo_kultura_arheologija_strcno_vodjenje
Na obali reke Krke

Fotografije: jul 2012