Piran letovanje putovanje izlet autobusom ak

Slovenija – šarmantni grad Piran, Tartinijev trg

Slovenija – šarmantni gradić Piran, Tartinijev trg

Grad Piran se nalazi u istoimenom zalivu na Jadranskom moru. Piran je jedan od tri veća grada na Slovenačkom primorju pored Izole i Kopra. Grad se nalazio u okviru Italije sve do završetka Drgugog svetskog rata i zvao se Pirano.

Slovenija_Piran_Primorje_leto_2020_putovanje_autobusom_akcija_povoljno_last_minute
Pogled na Tartinijev trg sa zvonika crkve Sv. Đorđa

Ove prostore pre dolaska Rimaljana 178 god. pre.n.e. naseljavalo je Ilirsko pleme – Histri. Nakon pada Zapadnog rimskog carstva ove prostore naseljavaju različita varvarska plemena (Avari, Sloveni). Vizantija uspostavlja svoju valast u gradu sve do početka IX veka. Moćna pomorska republika Venecija koja se nalazi na drugoj strani Jadrana od XIII veka gospodari istočnim Jadranom pa tako i gradom Piranom. Kako bi obezbedili ovaj važan trgovački grad Venecijanci su podigli zidine oko zaliva koje i danas ponosno stoje.

Slovenija_Piran_letovanje_2020_putovanje_izlet_autobusom_akcija_povoljno_last_minute
Pogled na stari grad Piran

Piran se našao duboko u Mletačkoj teritoriji i bio važna luka sve do ukidanja Venecije od strne Napoleona Bonaparte 1797 god. Tokom XIX veka za prevlast na ovim prostorima bore se Austrija i Italija. Nakon završetka Drugog svetskog rata grad pripada Jugoslaviji. Prema tadašnjem popisu u gradu je živelo 90% italijanskog stanovništva.

Slovenija_Piran_leto_2020_putovanje_autobusom_akcija__evropski_gradovi_povoljno_last_minute
Venecijanske zidine staroga grada

Glavni gradski trg nosi ime po Đuzepeu Tartiniju – Tartinijev trg kako ga stanovnic grada zovu. Tartini je rođen u Piranu i bio je poznati italijanski kompozitor i violinista. Kada je organizovana proslava 1892 god. povodom 200 god. od rođenja Tartinija na trgu je postavljen njegov spomenik. Od starijih građevina na trgu se nalazi poznata Venecijanska kuća. Na trgu se nalazi i gradska kuća koju su sagradili Austrijanci u neoklasičnom stilu.

Slovenija_Piran_Evropske_metropole_leto_2020_putovanje_autobusom_akcija_first_minute
Zvonik crkve Sv. Đorđa

Obilazak centra ovog malog grada traje veoma kratko ali je moguće ispuniti dan tako što možete obići crkvu Sv. Đorđa odakle se pruža predivan pogled na zaliv kao i brojne ulice u zaleđu. U gradu postoji nekoliko poznatih muzeja kao što je Pomorski muzej i Muzej školjaki. Ovaj grad koji je zapravo mešavina italijanskog duha, austijske arhitekture i slovenačke tradicije je mesto gde možete provesti jedan predivan dan na severnom Jadranu.

Slovenija_Piran_leto_2020_putovanje_autobusom_hotelski_smestaj_akcija_povoljno_first_minute
Deo starog grada u pozadini

Fotografije: oktobar 2019