Srbija – arheološki lokalitet Prljuša, Mali Šturac

Srbija – praistorijski rudnik Prljuša – Mali Šturac (april 2021) Arheološki lokalitet Prljuša nalazi se na krovu Šumadije kako se često naziva planina Rudnik ispod vrha Mali Šturac (1113 m). Kada se skrene sa Ibarske magistrale pred ulazak u mesto Rudnik odvaja se put koji vodi ka Malom Šturcu.

1_Srbija_Sumadija_Rudnik_Praistorisji_rudnik_jednodnevni_izlet_autobusom

Na ovome mestu za vreme bakarnog doba nalazio se rudnik bakra tajčnije malahita. Praistorijski ljudi su baš ovde uočili rudno telo koje izašlo na površinu i usled uticaja atmosferalija dobilo prelepu zelenu boju koja im je bila jedan od putokaza gde treba kopati.

2_Srbija_Sumadija_Rudnik_Praistorisji_rudnik_jednodnevni_izlet_minibus_popust

Rudinik je star oko 5.5 milenijuma a korišćen je tokom bakarnog i bronzanog doba mada postoji i mogućnost da je ruda ovde eksploatisana i toko rimskog perioda. Prva istraživanja započeta su 80-tih godina i traju i dan danas.

3_Srbija_Sumadija_Rudnik_Praistorisji_rudnik_jednodnevni_izlet_povoljno_male_gurpe

Tokom brojnih arheoloških kamapanja oktvirvena su rudarska okna u kojima su pronađeni kameni batovi koje su koristili ovi praistorijski rudaru. U oknima su pronađene i keramičke posude koje su izuzetno važne jer pomažu u datovanju rudika. Lokalitet je uređen i na njemu možete videti više rudarski okana koja su istražena.

4_Balkan_Srbija_Sumadija_Rudnik_Praistorisji_rudnik_autobusom_obilaka_sa_vodicem

Iako su se mnogo toga promenilo do danas od vremena kada su ovde kopali praistorijski rudari jedna stvar je ostala gotovo ista a to je najlepši pogled sa Rudnika na valovitu Šumadiju. Do Rudnika se može doći veoma brzo iz pravaca Beograda iz Kragujevac i Čačka još i laške tako da lokalitet predstavlja izuzetnu atrakciju u okviru dobro osmišljenog jednodnevnog izleta.

Srbija_Sumadija_Rudnik_Praistorisji_rudnik_jednodnevni_izlet_povoljno

Fotografije: maj 2021