Tvrdjava Bac Srbija

Srbija – stari grad Bač

Srbija – Bač

Grad Bač se nalazi na obali reke Mostonge u Bačkom okrugu, 60 km zapadno od Novoga Sada i 50 km južno od Sombora. Oblast Bačka nosi ime po ovom nekada slavnom gradu.

Srbija_Bac_Putovanja_Izlet_2020_obilazak_autobus_popust_akcija
Stari grad Bač

Ovi prostori bili su naseljeni još u neolitu ali su pronađeni i ostaci kasnijih naselja iz brozanog doba. Arhelološki nalazi ukazuju na dolazak rimljana u okolinu grada. Prvi pisani izvori u kojima se pominje grad Bač potiču iz VI veka iz vreme vladavine cara Justinijana. Prema pisanim izvorima na ovim prostorima žive Sloveni u kontinuitetu od VI veka.

Srbija_Bac_Putovanja_Izlet_2020_obilazak_autobus_Backa_grupa
Kula poslednje odbrane – Donžon kula

Za vreme vladavine Arpadske dinastije grad postaje važno duhovno sedište ali i kraljevski grad. Kraj XII veka predstavlja zlatno doba Bača kada se grad uvećava i gradi moćna tvrđava. Nakon dve srpske seobe u XVII i XVIII veku na prostoru grada i opštine Bač Srbi čine većinsko stanovništvo.

Srbija_Bac_tvrdjava_Putovanje_Izlet_2020_obilazak_autobus_akcija_nagradna_igra
Severa kula grada

Tokom XV veka grad počinje da gubi na značaju zbog čestih upada turaka. Nakon pada Beograda 1521 god. i Mohačke bitike 1526 god. grad postaje lak plen Osmanlija. Površina zaštićena bedemima iznosti 0.45 ha. Tvrđava je tokom gradnje prilagođena modernim artiljerijskim načinom ratovanja. Utvrđenje je danas delimično obnovljeno a u glavnoj kuli nalazi se stalna postavka srednjovekovnog grada Bača.

Vojvodina_Bac_arheoloski_lokalitet_Putovanja_Izlet_2020_obilazak_autobus_strucni_Izlet
Stanje utvrđenaj pre rekonstrukcije

Kao destinacija koja je relativno blizu Novoga Sada ali i Beograda pravi je izbor za jednodnevni izlet. Za ljubitelje srednjovekovnih ali baroknih gradova Bač predstavlja pravu destinacuju gde možete uživati u ostacima srednjovekovne arhitekture.

Srbija_Bac_Izleti_Putovanja_Srbija_2020_jednodnevi_autobus_povoljno_akcija_nagrada
Svečana sala – gradska kuća Sombor

   Fotografije: decembar 2018 godnine