Srbija – Beograd, Kalemegdanska tvrđava, Zindan kapija

Tvrđava na Kalemegdanu zauzima posebno mesto u srcu Beograda, sa najlepšim pogledom na ušće Save u Dunav. Više od 2000 god. na ovom bregu nastala su brojna utvrđenja koja su sagradili Kelti, Rimljani, Bugari, Vizantijci, Srbi, Ugari, Turci i Austrijanci.

Beograd_tvrdjava_razgledanje_grada_barbakani_2020
Zindan kapija, glavni ulaz u Kalemgdansku tvrđavu

Ovom prilikom posvetićemo pažnju sredini XV veka, u to vreme Ugarskom Beogradu. Nakon smrti Despota Stefana Lazarevića prema ugovoru iz Tate Beograd je predat Ugarima. Kao važno pogranično u tvrđenje na jugu zemlje istočnoj (tada glavnoj) kapiji dograđenе su polukružne kule – Barbakani.

Belgrade_fortress_sightseen_walkingtour_2020_visit_Belgrade_Akcija
Rekonstruckija je u toku, redak momnat kada su vrata zatvorena

Današnjni naziv za ovaj kompleks je Zindan kapija. Zindan na turskom znači tamnica što su kule svakako i bile u jednom momentu. Na vrhu kružnih kula postavljeni su otvori za topove. Tokom srednjeg veka bila je najbolje utvrđeni ulaz u grad. Dodatna ojačanja zidina i kapija pomogla su hrabrim braniocima da odbrane grad tokom opsade 1456 god. međutim ogromna vojna sila po vođstvom Sulejmana Veličanstvenog zauzima Beograd 1521 god.

Belgrade_fortress_sightseen_walkingtour_Barbacans_2020_razgledanje
Prilazni most vodi kroz Barbakane

Čitavo utvrđenje ali i istočna kapija dobijaju novi barokni izgled za vreme rekonstrukcija tokom Austrijske vladavine početkom XVIII veka. Na Zindan kapiji prvi put od 1427 god. zavijorio se srpski barjak 1806 god. kada je Beograd oslobođen za vreme Prvog srpskog ustanka. Barbakani na ističnoj kapiji utvrđenja (Zindan kapija) danas predstavljaju jednu od najlepših kapija na Kalemegdanu. Nedavna rekonstrukcija prilaznog mosta istočnu kapiju čini još lepšom.

Belgrade_fortress_sightseen_walkingtour_Barbacans_2020
Unutrašnjost Zindan kapije

Tokom letnjih meseci najveći broj turista obilazak Kalemegdana započinje prolaskom baš kroz ovu kapiju. Razgledanje Beogradske tvrđave predstavlja izuzetnu pešačku turu. Razgledanje turistima omogućava da istovremeno uživaju u čaobnom pogledu ali i da osete dušu grada protkanu hiljadama priča ispisanim na mnogim jezicima.

Beograd_tvrdjava_razgledanje_grada_Zindan_kapija_2020_Beograd_pesacka_tura
Kalemegdanske zidine same kao retko kad…

Fotografija: april 2020