Srbija – Čačak, Džinovski fikus

Grad Čačak nalazi se u centralnoj Srbiji i danas ima nešto više od 70 000 stanovnika u užem delu grada. Grad se nalazi u dolini Zapadne Morave koja protiče kroz centar grada. U centru Čačka nalaz se prostrani trg Ustanka kojim dominira velika zgrada Kulturnog centra.

Srbija_Cacak_Dom_kulture_Dzinovski_fikus_obilazak_sa_vodicem

Dom kulture u Čačku nije poznat samo po brojnim manifsetacijama koje se ovde organizuju već i po najvećem Fikusu na Balkanu koji raste u njegovim prostirijama. Ovaj čudesna biljka posađena je 1971 god. i tada verovatno niko nije ni slutio da će dostići džinovsku veličinu.

Srbija_Cacak_Dzinovski_fikus_jednodnevni_Izleti_obilazak_autobusom_povoljno

Većina fikusa ove vrste živi dve decenije a čačanski fikus ove godine proslavlja pola veka. Dužina ove neverovatne biljke iznosi 38 m, visina stabla 8 m do krošnje a obim stabla 37 cm. Tajna negove dugovečnosti leži u optimalnim klimatskim uslovima u kojima živi sa dosta svetlosti i vlage koju njegov koren crpi iz podzemnih voda ispod zgrade doma.

Srbija_Cacak_Dom_kulture_Dzinovski_fikus_Vikedn_putovanje_akcija

Čačani su ponosni na biljnog džina i sa ushićenjem i ljubavlju pričaju o njemu. U gradu na Zapadnoj Moravi koji je prebogat istorijom obavezno treba obići i ovaj biljni fenomen.

Srbija_Cacak_Dom_kulture_Dzinovski_fikus_obilazak_razgledanje_grada_vodic

Fukus izgleda koja biljka koja se širi na sve strane i polazko zauzime deo po deo doma a u stvari oni danas predstvljaju nedeljiv ambijent u kome se fikus snašao i opstao rekordnih pola veka do sada.

Srbija_Cacak_Zapadna_morava_FIkus_vodic_minibusom_first_minute_obilazak

Fotografije Srbija: jun 2020